[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_fullwidth_slider]

Aktualności Erasmus+

10 października 2023

ERASMUS DAYS – BOUNGIORNO ERASMUS!

Dnia 10.10.2023 podsumowano realizację działań projektowych z praktyk uczniowskich i obserwacji pracy nauczycieli we Włoszech. Uczestnicy podzielili się swoimi projektowymi doświadczeniami przed społecznością szkoły, szczególnie przyszłymi kandydatom mobilności projektu Erasmus+.

18 kwietnia 2023

Uczestnicy praktyk zawodowych we Włoszech Maja Swiątek i Kamil Fornal również postanowili zebrać wiedzę zdobytą u włoskich restauratorów i przygotowali prezentację multimedialną dla swoich koleżanek i kolegów oraz wszystkich miłośników włoskiej kuchni.

Tradycyjne włoskie dania

17 kwietnia 2023

W ramach realizacji projektu nauczyciele naszej szkoły postanowili podzielić się swoją wiedzą z pracownikami ZSG. Pani Joanna Janicka-Dzięciołowska przygotowała prezentacje multimedialne: „Tradycyjne włoskie dania” oraz „Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób układu krążenia”. Materiały dostępne również w bibliotece szkolnej.

Zapraszamy do obejrzenia prezentacji

dieta śródziemnomorska

16 marca 2023

16 marca 2023 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie odbyły się Dni Otwarte, podczas których uczestnicy praktyk zawodowych we Włoszech projektu Erasmus Plus zaprezentowali kandydatom do naszej zdjęcia, filmy i prezentacje, a także opowiedzieli o swoich doświadczeniach związanych z udziałem w projekcie. Przyszli uczniowie naszej szkoły mogli przyglądać się produkcji potraw wykonywanych przez uczestników praktyk według włoskich receptur (pizza, spaghetti, tiramisu) a następnie wziąć udział w smacznej degustacji 😊Zapraszamy do galerii.

18 luty 2023

Drugi tydzień praktyk we włoskim Rimini uplynal uczniom ZSG w pracy i na ciekawych wycieczkach do muzeum Federico Felliniego w Rimini oraz do przepięknej Bolonii. Zapraszamy do galerii.

12 luty 2023

W dniach od 06 – 10.02.2023 czterech nauczycieli kształcenia zawodowego z naszej szkoły podnosiło swoje kwalifikacje zawodowe, językowe, społeczne i kulturowe w Rimini we Włoszech.

Dzięki Akredytacji Erasmus+, nauczyciele uczestniczyli w działaniu Job Shadowing, które polegało na obserwacji pracy poszczególnych działów branży gastronomicznej a w szczególności branży restauracyjnej we włoskiej restauracji. Podczas pięciu dni mobilności uczestnicy maksymalnie wykorzystali czas poznając techniki budowania pracy zespołowej.

Poza częścią merytoryczną mobilności czas spędzony po obserwacji pracy  przeznaczony był na realizację programu kulturowego. Uczestnicy mobilności popołudniami odbywali wycieczki do pobliskich miast w okolicy Rimini np. San Marino

Wiedza i kompetencje zdobyte podczas pobytu zostaną wykorzystane przez nauczycieli podczas ich pracy zawodowej jak również zostaną przekazane członkom Komisji Przedmiotów Zawodowych w ZSG w celu rozbudowania ich warsztatu pracy. Więcej zdjęć w galerii.


11 luty 2023

Uczniowie naszej szkoły realizują się na praktykach zagranicznych we włoskim Rimini. Wszyscy uczestnicy zgodnie przyznają,  że udział w takim projekcie to niesamowita przygoda, podnoszenie kompetencji zawodowych, zdobywanie nowych doświadczeń.

Intensywny pierwszy tydzień uczestnicy projektu rozpoczęli 10 godzinnym kursem języka włoskiego, podjęciem pracy u włoskich restauratorów i hotelarzy. Wzięli też udział w wycieczce po urokliwym Rimini oraz całodniowej wyprawie do majestatycznej Florencji.

Praktyki zagraniczne to nie tylko doskonalenie kwalifikacji zdobytych w szkole, ale ich znaczące poszerzenie o poszukiwane na rynku pracy umiejętności dodatkowe, jak znajomość języka obcego, obycie kulturowe i obyczajowe i  jakże przydatne dziś dla młodych ludzi,  szeroko pojęte kompetencje społeczne. Po więcej zdjęć zapraszamy do naszej galerii

4 luty 2023

W sobotę 4 lutego pożegnaliśmy mroźną Polskę,

żeby po krótkim locie

   

      cieszyć się włoską przygodą i pogodą ?

   

Jutro pierwszy dzień w pracy.

1 luty 2023

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie 4 lutego po raz pierwszy wyruszą na miesięczne praktyki zawodowe u zagranicznych pracodawców w ramach Akredytacji programu Erasmus+.

Młodzież naszej szkoły będzie zdobywać doświadczenie zawodowe we Włoszech w nadmorskim kurorcie Rimini.

Praktyki zawodowe będą odbywały się od poniedziałku do piątku w godzinach przed i popołudniowych w miejscowych hotelach i restauracjach. Lokalizacja Rimini na wybrzeżu Adriatyku pozwali jednak nie tylko na pracę, ale też wyjątkowy odpoczynek.

12 grudnia 2022

W dniach 07-10.12.2022 w Rimini odbyła się wizyta przygotowawcza w ramach
projektu Erasmus + „Kształcenie i Szkolenie Zawodowe“ realizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie.
Podczas wizyty zostały przeprowadzone rozmowy z przedstawicielami agencji Sistema Turismo. Spotkania miały na celu uzgodnienie szczegółów przyjazdu uczniów, zakwaterowania, wyżywienia oraz uzgodnienia zasad pobytu uczniów. Nauczyciele ZSG odwiedzili również przyszłe miejsca pracy w których uczniowie będą odbywać praktyki. Wizyta przygotowawcza służyła organizacji mobilności uczestników projektu Erasmus+ i ustaleniu szczegółowego programu wyjazdu do Włoch. Szkołę reprezentowali koordynator projektu: Agnieszka Paszkowska, wicedyrektor Renata Krawiec oraz kierownik szkolenia praktycznego Anna Werner.

4 listopada 2022

W dniu 04.11 zakończyła się rekrutacja uczniów do projektu Erasmus.  Komisja Rekrutacyjna zakwalifikowała  do mobilności na praktyki do Włoch 12 uczniów w ramach listy podstawowej i 2 uczniów w ramach listy rezerwowej.Uczestnicy projektu wezmą udział w różnych zadaniach przygotowujących ich do wyjazdu, m. in. kursie języka angielskiego, zajęciach psychologiczno-pedagogicznych, przygotowaniu kulturowym czy szkoleniu BHP. Wszystkie działania służyć będą przekazaniu i wdrożeniu niezbędnych informacji i umiejętności, pomocnych w realizacji mobilności.

31 października 2022

W dniu 31.10 zakończyła się rekrutacja nauczycieli do projektu Erasmus.  Komisja Rekrutacyjna zakwalifikowała  4 nauczycieli w ramach listy podstawowej i 1 nauczyciela  w ramach listy rezerwowej na tzw. Job Shadowing – obserwacja pracy u zagranicznego pracodawcy. Nauczyciele podczas tygodniowej mobilności będą mieli okazję poznać zasady funkcjonowania włoskich restauracji oraz włoskie przepisy. Swoimi doświadczeniami podzielą się po powrocie ze społecznością szkoły podczas spotkań nauczycieli i Dni Otwartych placówki.

 

20 października 2022

Przypominamy, że w dniu 21.10.2022 (o godz.15.30- sekretariat) upływa termin składania dokumentów rekrutacyjnych do programu Erasmus dla nauczycieli przedmiotów zawodowych.

11 października 2022

KOLEJNY KROK DO WYJAZDU – Egzamin KWALIFIKACYJNY z języka Angielskiego

Uczniowie, którzy złożyli dokumenty rekrutacyjne do udziału w projekcie Erasmus+ w ramach Akredytacji w sektorze Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, zobowiązani są do przystąpienia do egzaminu kwalifikacyjnego z języka angielskiego. Wyniki będą miały wpływ na listę rankingową w projekcie.

Egzamin odbędzie się w dwóch terminach do wyboru dla kandydatów: 26.10.2022 roku o godz. 13.30 w sali numer A24 KLASY 4GTA, 4GTB i 4GTC oraz 02.11.2022 roku o godz. 13.30 w sali numer A24 KLASY 4TA, 4TB, 4TO.

Udział w teście jest obowiązkowy.

 

Orientacyjne zagadnienia do egzaminu:

Przedstaw się w języku w języku angielskim.

Opowiedz nam o swoich zainteresowaniach.

Dlaczego chcesz jechać na praktyki w ramach projektu ERASMUS+

Pytania z życia codziennego (jak spędzasz wolny czas, jaki sport uprawiasz, ulubiona kuchnia/danie,  ulubiona książka/film, ulubione miejsce na wakacje)

Opisz swój charakter –wady i zalety

Jaką pracę chciałbyś wykonywać w przyszłości.

Opowiedz co wydarzyło się w Twoim życiu dziwnego/zaskakującego

Opisz najciekawsze miejsce, które kiedyś zobaczyłeś.

Gdzie chciałbyś pojechać na swoje wymarzone wakacje.

 

10 października 2022

Składania formularzy rekrutacyjnych do projektu dla uczniów i nauczycieli upływa z dniem 21.10.2022 roku. Dnia 26.10.2022 i 02.11.2022 przeprowadzone zostaną obowiązkowe ustne egzaminy z języka angielskiego dla uczniów– drugi etap rekrutacji. Rekrutacja skierowana jest do uczniów ZSG, kierunków gastronomiczno-hotelarskich oraz nauczycieli przedmiotów zawodowych. Planowany termin praktyk dla uczniów – 05.02.2023-05.03.2023, dla nauczycieli – 05.02.2023 – 12.02.2023.

Zainteresowane osoby proszone są o zapoznanie się z regulaminem praktyk , wypełnieniem formularza zgłoszeniowego ( zakładka rekrutacja) i dostarczeniem go do pani Agnieszki Paszkowskiej do 21.10.2022. Formularz dostępny u pani Paszkowskiej lub na stronie szkoły.

Aktualności

KONKURS „ZDROWY POCZĄTEK DNIA”

Śląska Kurator Oświaty zaprasza uczniów szkół ponadpodstawowych woj. śląskiego do wzięcia udziału w konkursie pn. „Zdrowy początek dnia”. Przedmiotem konkursu jest podzielenie się swoją propozycją śniadania – zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Uczniowie w oparciu...

Finał Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na Talerzu”

Finał Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na Talerzu”

Finał Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Zdrowie na Talerzu”. Dnia 22.03.2024r. w naszej szkole odbył się konkurs kulinarny "Zdrowie na talerzu" w ramach programu profilaktycznego "Trzymaj formę". Organizatorami wydarzenia był Urzędu Miasta Częstochowy, Powiatowa...

Napisz do nas

1 + 1 =

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. M. Skłodowskiej - Curie
42-202 Częstochowa, ul. Worcella 1

tel.: (34) 361 17 15, faks: (34) 361 17 15
e-mail: [email protected]

Klauzula informacyjna do formularza kontaktowego: zsg.czest.pl/rodo/

 

Skip to content