[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_slide]
[/db_pb_fullwidth_slider]

Aktualności Erasmus+

10 czerwca 2024

Od dwóch lat nasza placówka jest beneficjentem programu Erasmus+, w którym udział zawdzięczamy Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji – instytucji wspierającej wszechstronny rozwój młodzieży i dbającej o zdobycie praktycznego doświadczenia edukacyjnego. W tym roku 2 nauczycieli i 12 uczniów naszej szkoły uczestniczyło w wyjazdach zagranicznych w ramach programu Erasmus+. Zarówno nauczyciele odbywający job shadowing, czyli tygodniowy staż jak i młodzież, kształcąca się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarz, odbywająca czterotygodniowe praktyki zawodowe, mieli możliwość pracować w hotelach i restauracjach we włoskim Rimini. Organizatorem mobilności był nasz włoski partner Sistema Turismo.
Wszyscy uczestnicy mobilności zgodnie potwierdzają, że udział w programie Erasmus+ poszerza horyzonty, zmienia podejście do życia i daje nieograniczone możliwości rozwoju.
Erasmus – zmienia życie, otwiera umysły!

03 czerwca 2024

Kolejny tydzień włoskich praktyk za nami. Praca, wizyta pana dyrektora Pijeta i wspólne zwiedzanie majestatycznej Bolonii🥰

02 czerwca 2024

W ubiegłym tygodniu od 29 maja do 2 czerwca, v-ce dyrektor szkoły pan Krzysztof Pijet odwiedził uczestników projektu Erasmus+ podczas wizyty monitorującej. Aktualnie w Rimini we Włoszech przebywa na praktykach grupa 12 uczniów ZSG wraz z opiekunami, koordynatorem projektu panią Agnieszką Paszkowską oraz panią Magdaleną Wrześniewską.
Wizyta miała na celu monitoring przebiegu praktyk grupy uczestników w ramach kolejnego projektu z programu Erasmus +. Nasi uczniowie, zgodnie z przygotowanymi wcześniej harmonogramami praktyk, pracują we włoskich restauracjach i hotelach. Ponadto uczestniczą w programie kulturalnym – wycieczkach, podnoszą umiejętności językowe i społeczne. Dyrektor szkoły, pan Krzysztof Pijet, sprawdził prawidłowość przebiegu praktyk, warunki mieszkaniowe i żywieniowe, miał również możliwość spotkania z pracodawcami oraz bezpośredniej obserwacji uczniów podczas praktyki w miejscach pracy. Zorganizowano spotkanie z uczniami, na którym omawiane były sprawy bieżące dotyczące pobytu, uczniowie mieli możliwość wypowiedzenia się na temat swoich odczuć w związku z praktykami we Włoszech.
Wizyta potwierdziła prawidłowość przebiegu praktyk z opracowanymi wcześniej dokumentami. Cieszymy się, że nasi uczniowie mają zagwarantowane bardzo dobre warunki mieszkaniowe i żywieniowe oraz są zadowoleni z wyjazdu. Dziękujemy partnerowi za ciepłe przyjęcie naszej młodzieży i delegacji szkolnej.

27 maj 2024

Uczniowie naszej szkoły ukończyli drugi tydzień praktyk we włoskim Rimini. Po kolejnym tygodniu pracy relaksowaliśmy się w pięknym San Marino. Udział w takim projekcie to niesamowita przygoda, podnoszenie kompetencji zawodowych, zdobywanie nowych doświadczeń.

20 maj 2024

W dniach 13.05-19.05.2024 nauczyciele ZSG tj; Justyna Ludynia oraz Agnieszka Szymczyk  w ramach projektu ERASMUS+ brały udział w szkoleniu zawodowym we włoskich restauracjach. Poszerzyły swoją wiedzę i doświadczenie zawodowe o techniki przygotowywania włoskich potraw: makaronów, owoców morza oraz pizzy. Miały możliwość zapoznania się z charakterem oraz specyfiką pracy włoskich kucharzy, menadżerów oraz obsługi restauracji. Nie zabrakło również zwiedzania oraz odpoczynku na słonecznej plaży w Rimini.

14 maj 2024

Silna grupa Erasmus zaczyna praktyki we włoskim Rimini!
Po udanym locie, wycieczce po mieście i spotkaniu z organizatorem praktyk Sistema Turismo, przygotowaliśmy się do pierwszego dnia praktyk. W świetnych nastrojach zaczynamy naszą włoską przygodę!

29 kwietnia 2024

12 uczniów naszej szkoły wzięło udział w kursach przygotowujących do praktyk zawodowych we włoskim Rimini. Zajęcia psychologiczno-pedagogiczne, dotyczące kultury i tradycji Włoch, utrwalające zagadnienia branży hotelarsko- gastronomicznej w języku angielskim oraz kurs BHP pozwoliły uczestnikom na przygotowanie się do praktyk zawodowych, które odbędą się w terminie 12.05.2024 – 9.06.2024.

08 marca 2024

Po zakończonej w styczniu rekrutacji do projektu Erasmus, Komisja Rekrutacyjna zakwalifikowała  do mobilności na praktyki do Włoch 12 uczniów oraz 2 nauczycielki na tzw. Job Shadowing – obserwacja pracy u zagranicznego pracodawcy.

Uczniowie projektu wezmą udział w różnych zadaniach przygotowujących ich do wyjazdu, m. in. kursie języka angielskiego, zajęciach psychologiczno-pedagogicznych, przygotowaniu kulturowym czy szkoleniu BHP. Wszystkie działania służyć będą przekazaniu i wdrożeniu niezbędnych informacji i umiejętności, pomocnych w realizacji mobilności.

Nauczyciele podczas tygodniowej mobilności będą mieli okazję poznać zasady funkcjonowania włoskich restauracji oraz włoskie przepisy. Swoimi doświadczeniami podzielą się po powrocie ze społecznością szkoły podczas spotkań nauczycieli i Dni Otwartych placówki.

 Uczniowie proszeni są o zapoznanie się z CV – do pobrania TUTAJ

7 grudnia 2023

W dniu 08.12. 2023 zakończyła się rekrutacja uczniów i nauczycieli do projektu Erasmus.  Komisja Rekrutacyjna zakwalifikowała  do mobilności na praktyki do Włoch 12 uczniów w ramach listy podstawowej i 2 uczniów w ramach listy rezerwowej.Uczestnicy projektu wezmą udział w różnych zadaniach przygotowujących ich do wyjazdu, m. in. kursie języka angielskiego, języka włoskiego, zajęciach psychologiczno-pedagogicznych, przygotowaniu kulturowym czy szkoleniu BHP. Wszystkie działania służyć będą przekazaniu i wdrożeniu niezbędnych informacji i umiejętności, pomocnych w realizacji mobilności.

Komisja Rekrutacyjna zakwalifikowała  2 nauczycieli w ramach listy podstawowej i 2 nauczycieli  w ramach listy rezerwowej na tzw. Job Shadowing – obserwacja pracy u zagranicznego pracodawcy. Nauczyciele podczas tygodniowej mobilności będą mieli okazję poznać zasady funkcjonowania włoskich restauracji oraz włoskie przepisy. Swoimi doświadczeniami podzielą się po powrocie ze społecznością szkoły podczas spotkań nauczycieli i Dni Otwartych placówki.

Wyniki obu rekrutacji przesłano zainteresowanym osobom przez dziennik.

12 listopad 2023

KOLEJNY KROK DO WYJAZDU – egzamin kwalifikacyjny z języka angielskiego

Uczniowie, którzy złożyli dokumenty rekrutacyjne do udziału w projekcie Erasmus+ w ramach Akredytacji w sektorze Kształcenia i Szkolenia Zawodowego, zobowiązani są do przystąpienia do egzaminu kwalifikacyjnego z języka angielskiego. Wyniki będą miały wpływ na listę rankingową w projekcie.

Egzamin odbędzie się w dwóch terminach do wyboru dla kandydatów: 22.11.2023 roku o godz. 12.40KLASA 4TB oraz 29.11.2023 roku o godz. 12.40  KLASY 4TA, 4TC. Zbiórka obok sklepiku szkolnego.Udział w teście jest obowiązkowy.

 

Orientacyjne zagadnienia do egzaminu:

Przedstaw się w języku w języku angielskim.

Opowiedz nam o swoich zainteresowaniach.

Dlaczego chcesz jechać na praktyki w ramach projektu ERASMUS+

Pytania z życia codziennego (jak spędzasz wolny czas, jaki sport uprawiasz, ulubiona kuchnia/danie,  ulubiona książka/film, ulubione miejsce na wakacje)

Opisz swój charakter –wady i zalety

Jaką pracę chciałbyś wykonywać w przyszłości.

Opowiedz co wydarzyło się w Twoim życiu dziwnego/zaskakującego

Opisz najciekawsze miejsce, które kiedyś zobaczyłeś.

Gdzie chciałbyś pojechać na swoje wymarzone wakacje.

23 października 2023

REKRUTACJA 2023/2024

Dnia 25.10.2023 rusza rekrutacja dla uczniów klas 4 Technikum nr 8 ZSG w Częstochowie kierunków gastronomiczno-hotelarskich oraz weterynaryjnego i nauczycieli przedmiotów zawodowych ZSG w Częstochowie. Zainteresowane osoby proszone są o zapoznanie się z regulaminem praktyk, wydrukowaniem i wypełnieniem formularza zgłoszeniowego oraz uzupełnieniem i odesłaniem Formularza Google (zakładka rekrutacja). Składania obu wersji formularzy rekrutacyjnych do projektu (sekretariat wersja papierowa, odesłanie formularza online) dla uczniów i nauczycieli upływa z dniem 10.11.2023 roku. Wyniki rekrutacji zostaną ogłoszone przez dziennik Vulcan 08.12.2023 lub mailowo.

Dnia 22 i 29 listopada 2023  przeprowadzone zostaną obowiązkowe ustne egzaminy z języka angielskiego dla uczniów– drugi etap rekrutacji oraz test z języka angielskiego dla nauczycieli (poziom B1) – 06 grudnia 2023.

Link do formularza, uczniowie:  https://forms.gle/hm2RueJRK1AT7UvR7

Link do formularza, nauczyciele:https://forms.gle/zWBYHCsyUtuNxUJT9

Wszelkich informacji udziela pani Agnieszka Paszkowska

10 października 2023

ERASMUS DAYS – BOUNGIORNO ERASMUS!

Podsumowano realizację działań projektowych z praktyk uczniowskich i obserwacji pracy nauczycieli we Włoszech. Uczestnicy podzieli się swoimi projektowymi doświadczeniami przed społecznością szkoły, szczególnie przyszłymi kandydatom mobilności projektu Erasmus+.

6 października 2023

W ramach europejskiego wydarzenia ErasmusDays, dnia 10.10.2023 w godz. 11.45-12.30 w sali A20 odbędzie się spotkanie informacyjne dot. praktyk zagranicznych dla uczniów klasy:

4TB technik żywienia i usług gastronomicznych

4TC technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych

4TW technik weterynarii

Serdecznie zapraszamy!

 

 

Aktualności

Sukces naszej uczennicy na arenie międzynarodowej!

Sukces naszej uczennicy na arenie międzynarodowej!

Z radością informujemy, że Maria Strzelczak, uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych, zdobyła 3. miejsce w kategorii walk juniorek do 52 kg na prestiżowych zawodach międzynarodowych "Moravia Open" w czeskiej Ostrawie. To wyjątkowe osiągnięcie jest tym bardziej...

„Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży”

„Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży”

Zespół Szkół Gastronomicznych z dumą informuje, że został partnerem Międzynarodowego Sympozjum „Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży”, które odbędzie się w dniach 19-20 listopada 2024 roku w siedzibie Asten Group przy ul. Bór 77/81 w Częstochowie. Nasza szkoła...

Wycieczka do Muzeum Auschwitz-Birkenau

Wycieczka do Muzeum Auschwitz-Birkenau

Klasy 5 TW, 4 TW i 4 TA wraz z opiekunkami panią Anna Werner, Jolantą Arendt, Anną Zając i Karoliną Piotrowską w dniu 5.11.2024 r., brały udział w wycieczce edukacyjnej do Auschwitz- Birkenau. Ta lekcja historii wywarła duże wrażenie na uczestnikach wycieczki. Panie...

Napisz do nas

12 + 9 =

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomicznych
im. M. Skłodowskiej - Curie
42-202 Częstochowa, ul. Worcella 1

tel.: (34) 361 17 15, faks: (34) 361 17 15
e-mail: [email protected]

Klauzula informacyjna do formularza kontaktowego: zsg.czest.pl/rodo/

 

Skip to content