VII Konkurs Kulinarny O Puchar Dyrektora Szkoły dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie

30 listopada 2022 r. w naszej szkole odbył się VII Konkurs Kulinarny O Puchar Dyrektora Szkoły Dla Uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. W konkursie uczestniczyło 11 zespołów dwuosobowych. Zadaniem konkursowym było wykonanie dania głównego na bazie mięsa z kurczaka z wykorzystaniem składnika węglowodanowego i warzyw oraz sezonowej zupy z dyni. Wszystkie potrawy były smaczne i pięknie podane. Jury składające się z absolwentów naszej szkoły, obecnie zawodowych kucharzy oceniło poziom konkursu na wysoki.Gościem specjalnym konkursu który zaszczycił nas swoją obecnością był pan Rafał Piotrowski – Naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Częstochowy. Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy i nagrody rzeczowe. Karolina Walczak i Dobrosława Płuciennik, uczennice z klasy 2TA zdobyły główną nagrodę czyli Puchar Dyrektora Szkoły. Zwycięzcom i wszystkim pozostałym uczestnikom serdecznie gratulujemy. Więcej zdjęć z wydarzenia w naszej galerii.

MIEJSCE DRUŻYNA klasa
 

1

Karolina Walczak

Dobrosława Płuciennik

Jesienna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym.

Innowacyjny burger drobiowy na pankejku.

2TA

2TA

 

 

2

Oliwier Leszczyński

Przemysław Łasiński

Zupa dyniowa curry na ostro.

Kurczak tikka masala na ryżu jaśminowym.

1ABg

1ABg

 

 

3

Marcel Skwark

Iga Kwec

Krem dyniowo-paprykowy z chipsem serowym.

Makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie winno-śmietanowym

z karmelizowaną marchewką.

3TB

2TA

 

 

wyróżnienie

Kacper Jagusiak

Zuzanna Hudaszek

Kremowa zupa dyniowa z pomidorami z pszenną grzanką.

Zapiekany filet drobiowy pod pierzynką pieczarkowo-serową podany

z ziemniakami w mundurkach i pieczonymi warzywami.

3TB

3TB

 

 

wyróżnienie

Kacper Sacharczuk

Oskar Ziębacz

Krem z dyni z nutą cebulowo-czosnkową z dodatkiem grzanki.

Bufallo hot chicken burger z domowymi bułeczkami maślanymi.

3TC

3TC

 

 

wyróżnienie

Anna Kołodziejczyk

Wioletta Jędrasiak

Krem z dyni z krewetkami i pesto kolendrowym.

Pieczona pierś z kurczaka z mozzarellą, z kuleczkami ziemniaczanymi

i glazurowaną marchewką.

3TC

3TC

 

Jury konkursu: Jakub Dobrakowski, Daniel Błasiak, Bartosz Musiał, Tomasz Majchrzak,

Jakub Leszczyński, Szymon Szecówka, Jakub Rataj

Organizatorzy konkursu: Joanna Zwolińska, Bożena Podlejska, Elżbieta Łysik

 

Skip to content