Konkursy i olimpiady
VII Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2017
Dnia 31.10.2016r. uczennice z klasy 3e Joanna Mońka i Oliwia Mroczek wzięły udział w eliminacjach do VII Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2017. Tematem mistrzostw była: Wisła –rzeka wszystkich ziem polskich, rzeka naszych dziejów. Na tym etapie konkursu zadaniem z którym musieli zmierzyć się uczniowie było wykonanie tortu związanego z podanym tematem. Rodzaj okoliczności na jaką został przygotowany tort przez nasz zespół to: Inauguracja ,,Roku Rzeki Wisły” w Dworze Artusa w Toruniu.
Inspiracją w przygotowaniu receptury oraz pomysłem na wykonanie Tortu deserowego było wykorzystania produktów regionalnych z oznaczeniem: Chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, polskie kulinarne dziedzictwo smaków regionu.
Miejsca które przyczyniły się do ukierunkowania głównej nuty smakowej naszej pracy zgłoszonej do konkursu to Kraków miasto pierwszych piekarzy, Toruń oraz Gdańsk. Staropolskie smaki cukiernicze – piernik. W torcie smak piernikowo-korzenny z ciasta przeniesiony został do musu w połączeniu z gruszkami, biszkoptem, powidłami, utworzył ciekawy bukiet smakowo-zapachowy, który można śmiało nazwać polskim dziedzictwem kulinarnych smaków regionów. Przedstawiamy opisywany tort biorący udział w konkursie:
Uczennice dostały się do części finałowej Mistrzostw (wraz z 11-toma szkołami), pokonując w rywalizacji 70 szkół z terenu całego kraju.
Dnia 01.03.2017r. odbyła się część finałowa VII Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2017,w której uczennice klasy 3e: Joanna Mońka i Oliwia Mroczek, reprezentując naszą szkołę uczestniczyły w finałowych zmaganiach. Zadaniem finałowym było wykonanie jednopoziomowego tortu oraz ośmiu deserów. Przygotowywanym w czasie mistrzostw deserem na talerzu było bezglutenowe ciasto czekoladowe z buraków go przełożone malinami zatopionymi w konfiturze z wiśni nadwiślanki przykryte jogurtową chmurką, podane z malinowym culisem, oraz jabłkiem łęckim karmelizowanym na miodzie sandomierskim. Inspiracją w przygotowaniu pracy do mistrzostw była: Moda na żywność mało przetworzoną (tzw. Slow Food, bayeco, zdrowe świadome odżywianie).
Zakup produktów regionalnych z oznaczeniem: Chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne, możliwie jak największy udział polskich surowców pochodzących z gospodarstw z okolicy przez które przepływa rzeka WISŁA tzw. Podróż smaków oraz udział surowców, które na co dzień nie są wykorzystywane w cukiernictwie, a mają znakomite wartości odżywcze, jak również prozdrowotne. Prawdopodobnie wprowadzenie ich do nowych technologii oraz receptur cukierniczych w przygotowaniu ciast, deserów jest kwestią czasu.
Uczennice zajęły w Mistrzostwach dziewiąte miejsce, mierząc się z najlepszymi drużynami z całej Polski. Gratulujemy i życzymy im dalszych sukcesów. W przygotowaniach do mistrzostw wspomagał Szkołę Zakład Cukierniczy „Michaś”. Opiekunem uczennic była mgr inż. Mariola Więciorkowska.
Konkurs plastyczny „Pocztówka z Częstochowy – XX- lecie międzywojenne”
1. Cele
– rozwijanie kreatywności, inwencji twórczej, wyobraźni oraz pasji i zainteresowań uczestników,
– zapoznanie z historią Częstochowy w okresie dwudziestolecia międzywojennego,
– rozwijanie umiejętności plastycznych uczestników,
2. Zasady konkursu
Konkurs jest skierowany do uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych. Konkursowe prace należy wykonać ręcznie dowolną techniką plastyczną (farba, kredka, ołówek, pisak, tusz) na formacie A4. Tematem konkursu jest przedstawienie miejsca, osoby i wydarzenia z okresy międzywojennej Częstochowy lub regionu. Każdy z uczestników może zgłosić tylko jedną pracę. Uczestnik jest zobowiązany przedstawić autorską pracę plastyczną. Do konkursu nie będą przyjmowane prace zbiorowe.
Praca plastyczna powinna posiadać metryczkę zawierającą:
– imię i nazwisko autora
– szkoła
– imię, nazwisko, maila i tel. do opiekuna autora pracy
3. Miejsce i termin składania prac konkursowych
Prace konkursowe należy dostarczyć do dnia 29 kwietnia 2016 roku na adres:
Zespół Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej- Curie
ul. Worcella 1
42- 200 Częstochowa
Nauczyciel koordynujący konkurs: Karolina Piotrowska – tel. 600969779
4. Organizacja i przebieg konkursu
Prace konkursowe oceniać będzie komisja artystyczna powołana przez Organizatora.
Komisja artystyczna będzie oceniać zgłoszone prace pod względem:
– zgodności pracy z tematem konkursu,
– oryginalności i pomysłowości,
– czytelności.
Decyzja jury jest ostateczna i nie przysługuje od niej odwołanie.
Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 11 maja 2016 roku na stronie internetowej Zespołu Szkół Technicznych i Zespołu Szkół Gastronomicznych
Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród połączone z otwarciem pokonkursowej wystawy plastycznej nastąpi podczas czerwcowej konferencji podsumowującej.
5. Nagrody
Wyłonieni laureaci konkursu otrzymają nagrody rzeczowe.
6. Dodatkowe informacje
Prace zgłoszone do konkursu nie podlegają zwrotowi.
Zgłoszenie pracy do konkursu jest jednoznaczne z deklaracją, iż nie narusza ona dóbr osobistych i materialnych oraz praw autorskich osób trzecich i została wykonana samodzielnie przez osobę zgłaszającą pracę. Udział w konkursie jest jednoznaczny z nieodpłatnym udzieleniem praw autorskich do wykorzystywania pracy na wszystkich polach eksploatacji: druku w dowolnej liczbie publikacji i w dowolnym nakładzie, używania ich w Internecie oraz w innych formach utrwaleń.
Udział w konkursie jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby konkursu (Ustawa o ochronie danych osobowych z dn. 24.08.1997 Dz.U. 1997 Nr 133 poz. 883).
Uczestnictwo w konkursie jest jednoznaczne z akceptacją jego warunków określonych w regulaminie. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w regulaminie.
Olimpiada Wiedzy i Umiejetności Rolniczych
Dnia 23.10.2015 odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie etap szkolny XL Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Ta olimpiada to jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów zarówno wiedzy jak i umiejętności praktycznych organizowany w naszym kraju, którego celem jest pogłębienie wiedzy rolniczej wśród młodzieży, a także umożliwienie najlepszym kontynuowania nauki na wyższej uczelni. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie od kilku lat startują w jednym bloku tematycznym – Gastronomia, a olimpiada cieszy się dość dużym zainteresowaniem.
23.10.2015 w etapie pisemnym wzięło udział 24 uczniów z następujących klas: 4TA, 4TB, 3TA, 3TB, 2TC. Do etapu praktycznego zakwalifikowało się 7 uczniów: Sylwia Zawada 4TA, Weronika Choryłek 4TB, Dariusz Flasiński 4TA, Katarzyna Łakoma 4TA, Marcin Grzesiak 3TA, Mateusz Janik 4TB i Dominika Potrawka 4TA.
Część praktyczna eliminacji szkolnych 2015/2016 w bloku Gastronomia polegała na wykazaniu się różnymi umiejętnościami: wykonaniu pierogów leniwych, wykonaniu elementów dekoracyjnych z pora, jabłka, marchwi i cebuli jako dekoracji sałatki jarzynowej oraz praktycznym zaprezentowaniu zasad obsługi gości na przyjęciu zasiadanym. Po części praktycznej najwyższą punktację liczoną z obydwu etapów uzyskała Weronika Choryłek, co kwalifikuje ją do etapu okręgowego olimpiady, która odbędzie się w dniach 22-23.04.2016 r.
W przygotowaniu i przeprowadzeniu etapu szkolnego olimpiady uczestniczyli nauczyciele stanowiący skład komisji konkursowej: Aleksandra Brudzińska, Mariola Więciorkowska, Joanna Zwolińska i Magdalena Weber.
Wyniki II Konkursu Kulinarnego o Puchar Dyrektora Szkoły
9 kwietnia w naszej szkole odbył się II Konkurs Kulinarny O Puchar Dyrektora Szkoły Dla Uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. W konkursie uczestniczyło 12 drużyn dwuosobowych. Każdy zespół wykonał danie zasadnicze z wykorzystaniem kurczaka oraz deser na bazie jabłek. Wszystkie potrawy były udane, wspaniałe, smaczne i pięknie podane. Szacowne Jury składające się z zawodowych kucharzy oceniło poziom konkursu na bardzo wysoki. Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy i nagrody rzeczowe. Laureaci konkursu zdobyli główną nagrodę czyli Puchar Dyrektora Szkoły oraz książki kucharskie i profesjonalne noże. Zwycięzcą i wszystkim pozostałym uczestnikom serdecznie gratulujemy.
1 MIEJSCE
Dobrakowski Jakub 4KL
Błasiak Daniel 4KL
Danie zasadnicze: Kurczak w sosie pomarańczowym z chipsami z topinamburu, karmelizowaną marchewką i cebulą.
Deser: Biszkopt z palonego masła z musem z jabłka, bezą i orzechami laskowymi.
2 MIEJSCE
Kozak Adrianna 4KL
Krupiński Adam 4KL
Danie zasadnicze: Pierś z kurczaka nadziewana porem i słonecznikiem duszona w różowym winie w towarzystwie aksamitnego puree ziemniaczanego i kolorowej roszponki.
Deser: Ciastko jabłkowo-cytrynowe z kremem miętowym i karmelizowanymi jabłuszkami.
3 MIEJSCE
Hutna Joanna 1c
Kunert Mateusz 1c
Danie zasadnicze: Udko z kurczaka faszerowane oscypkiem i żurawiną podane z kopytkami i sosem żurawinowo-miodowym.
Deser: Zapiekane jabłuszka pod kruszonką podane z sorbetem z zielonego jabłka.
4 MIEJSCE
Ścigała Adrian 3d
Siba Borys 3d
Danie zasadnicze: Udko z kurczaka nadziewane borowikiem i zielonym groszkiem w sosie jeżynowym, podane z puree z czarnej fasoli i buraczkiem, w asyście kropli rosy.
Deser: Jabłuszko zatopione w sakiewce z ciasta francuskiego z niebieską chmurką w sosie waniliowym.
PATRONAT:
Dyrektor ZSG w Częstochowie Pan Arkadiusz Maślanka
Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej
JURY:
- Paweł Antas
- Szymon Szlendak
- Bartosz Musiał
- Zawiszewski Robert
- Jachimowski Bartosz
- Jarosław Antas
- Mateusz Biedroń
- Szymon Szecówka
SPONSORZY:
- NORDIS Spółka Akcyjna z Opola
- ETQA Sp. z o.o. z Częstochowy
- Klub Torra z Częstochowy
- Unilever Food Solutions z Poznania
- KRA-BIN Sp. z O.O. z Kłobucka
- DRIMPOL M.D. RYKOWSCY SPÓŁKA JAWNA z Rzeszowa
- Stalgast sp. z.o.o
- Ultra-Gastro Sp.k.
- Kulebiaki z Częstochowy
- Zepter International
- Pani Ilona Puczyńska – nauczyciel ZSG w Częstochowie
ORGANIZATORZY:
- Pani Dyrektor Elżbieta Beska
- Pani Aleksandra Brudzińska
- Pani Elżbieta Łysik
- Pani Joanna Zwolińska
Konkurs „Na świątecznego mazurka i wielkanocną babę”
W ramach VIII Święta Palmy Wielkanocnej w dniach 28-29.03.2015r Częstochowska Organizacja Turystyczna zorganizowała Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych z Częstochowy i regionu: „Na świątecznego mazurka i wielkanocną babę”.
W tej edycji konkursu uczestniczyła liczna grupa uczniów z naszej szkoły. Do zmagań przystąpili uczniowie z klas: 3e (Katarzyna Nocoń, Magdalena Frania, Kinga Uchrońska, Martyna Bąk), 1e (Oliwia Mroczek, Joanna Mońka, Weronika Zielińska), 2d (Natalia Nowak), 3c (Joanna Dawczyk, Adam Gawron), 1TA (Iwona Kaim, Radosław Huras,Agnieszka Imiełowska, Karolina Hubka, Magdalena Sikora), 3TB (Monika Wasik, Monika Greszta, Jacek Wołowczyk), 2TA (Kamil Balas, Justyna Kręciwilk); w sumie 23 osoby.
Uczniowie naszej szkoły odnieśli znaczący sukces w tym konkursie.
W kategorii: WIELKANOCNA BABA
I miejsce – Weronika Zielińska kl.1e
II miejsce – Joanna Mońka kl.1e
III miejsce – Kinga Uchrońska kl.3e
oraz wyróżnienie – Oliwia Mroczek kl.1e
w kategorii: ŚWIĄTECZNY MAZUREK
I miejsce – Katarzyna Nocoń kl.3e
oraz 2 wyróżnienia: – Martyna Bąk kl. 3e
– Joanna Dawczyk kl.3c
Nagrodzonym uczniom nagrody rzeczowe, dyplomy pamiątkowe wręczał w osobiście Prezydent Częstochowy –Krzysztof Matyjaszczyk.
V Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2015
Uczniowie klasy trzeciej w zawodzie ,,Cukiernik” wzięli udział w eliminacjach do piątej edycji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które odbędą się podczas targów EXPO SWEET 2015 w Warszawie.
Tematem mistrzostw jest: ,,FILM I SZTUKA KINEMATOGRAFII”
Dwie drużyny z naszej szkoły (I – Paulina Bajdur, Olga Ślęzak; II – Izabela Sudyka, Rikardo Kolompar) przygotowały tort interpretujący powyższy temat, po czym zdjęcia prac wraz z opisem technologicznym, oraz recepturą przesłano do organizatora Mistrzostw.
Praca Pauliny Bajdur i Olgi Ślęzak została zakwalifikowana do Finału V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet 2015, które odbędą się 25.02 2015r.
„Poznaj swoje prawa w pracy”
Konkurs: ,,Poznaj swoje prawa w pracy” organizowany przez Państwową Inspekcję Pracy, którego celem jest upowszechnianie wiedzy dotyczącej przepisów prawa pracy wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
Etap szkolny konkursu przeprowadził Szkolny Komitet Konkursowy 19.11.2014r. Przebiegał on w formie testu złożonego z 25 pytań. Uczestnicy udzielali odpowiedzi na pytania z zakresu prawa pracy, w tym przepisów bhp.
Wyłoniono dwóch zwycięzców – uczniów reprezentujących szkołę na etapie regionalnym, są to: Kamila Krysiak z klasy 3e oraz Eryk Tomza z klasy 3e.
Etap regionalny konkursu odbędzie się 18.12.2014r. w Centrum Informacji Naukowej i Bibliotece Akademickiej w Katowicach ul Bankowa 11a.
Etap szkolny XIX edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności
Dnia 5.11.2014 w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się etap szkolny XIX edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Do etapu przystąpiło 17 uczniów z klas: 4KL, 4KZ, 4TGH, 3TA i 3TB. Przygotowaniem olimpiady, w tym opracowaniem testu z wiedzy o żywieniu i żywności, a także przeprowadzeniem eliminacji i sprawdzeniem prac zajęła się komisja w składzie: Jolanta Kierat, Magdalena Weber i Joanna Zwolińska pod przewodnictwem v-ce dyr. Elżbiety Beskiej. W świetle regulaminu olimpiady do etapu okręgowego, który odbędzie się 9.01.2015 r. w Gliwicach kwalifikuje się 2 uczniów z najwyższą punktacją. Ponieważ kilkoro uczestników miało równorzędną punktację, decyzją komisji przyznano pierwszeństwo tym pracom uczniów, które uzyskały wyższą punktację w zadaniu pierwszym, polegającym na uzupełnianiu tekstu. Tym sposobem do etapu okręgowego zakwalifikowali się: Karoń Michał 3TB i Adam Krupiński 4KL. Życzymy uczniom efektywnego przyswojenia wiedzy z zakresu tematyki wiodącej olimpiady, którą w tegorocznej XIX edycji jest „Bezpieczeństwo żywności i żywienia” oraz powodzenia w dalszych zmaganiach.
Etap szkolny XXXIX edycji Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku: Żywienie człowieka i gospodarstwo domowe
Dnia 24.10.2014.o godzinie 8.00 w sali A20 w Zespole Szkół Gastronomicznych 23 uczniów z 6 klas: 4KL, 4KZ, 4TGH, 4TO, 3TA i 2TA napisało test składający się z 60 pytań z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Na podstawie wyników testów szkolna komisja konkursowa złożona z nauczycieli przedmiotów zawodowych: Aleksandry Brudzińskiej, Magdaleny Weber, Marioli Więciorkowskiej i Joanny Zwolińskiej, pod przewodnictwem v-ce dyr. Elżbiety Beskiej, zakwalifikowała 6 uczniów z najwyższą punktacją po teście do części praktycznej eliminacji szkolnych. Byli to: Krupiński Adam 4KL, Kozak Adrianna 4KL, Zawada Sylwia 4KL, Kamiński Dominik 4KZ, Piskulak Paweł 4KZ I Grzesiak Marcin 2TA. Część praktyczna odbyła się tego samego dnia o godzinie 14.30 w pracowni technologicznej. Ponieważ z powodów osobistych uczennica Adrianna Kozak nie mogła uczestniczyć w praktycznych zmaganiach, decyzją komisji do tej części dopuszczono uczennicę z kolejną punktacją, czyli Weronikę Mołda z klasy 4KZ.
Uczniowie przystąpili do wykonania 3 zadań praktycznych, punktowanych każde po 20 pkt. Zadania polegały na zaprojektowaniu kuchni, rozpoznaniu i umiejętności zastosowania 5 przypraw oraz sporządzeniu deseru – jabłka w sosie waniliowym. Poziom zmagań praktycznych był bardzo wyrównany. Dopiero łączna punktacja z zadań praktycznych oraz z testu teoretycznego wyłoniła zwycięzcę eliminacji, który w dniach 17-18 kwietnia 2015 będzie reprezentował naszą szkołę w etapie okręgowym olimpiady. Jest to Adam Krupiński z klasy 4KL.
Gratulujemy!
KONKURSY, OLIMPIADY W ZSG
Konkursy i olimpiady, w których uczestniczą nasi uczniowie oraz zajmowane przez nich miejsca świadczą o rozwijanych w trakcie edukacji talentach i zainteresowaniach. Od wielu lat nasza szkoła może poszczycić się laureatami i finalistami Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Indeks na wyższe uczelnie o kierunku żywieniowym uzyskali Małgorzata Drynda, Dorota Małek, Anna Grzybowska, Paweł Mielczarek, Michał Jochomczak, Piotr Michałowski, Mateusz Kapkowski.
Uczniowie naszej szkoły są posjonatami sztuki kulinarnej i cukierniczej. Uczestniczą w licznych ogólnopolskich konkursach zdobywając czołowe miejsca. Oceniani są przez znanych, doświadczonych i cenionych na świecie ekspertów m.in. Paweł Antas, Jean Boss, Andrzej Szuszkiewicz, Wiesław Ambros.
Absolwenci naszej szkoły osiągają sukcesy zawodowe podejmując pracę w hotelach i restauracjach w całej Polsce. Szymon Szlendak kucharz pracujący w zespole Karola Okrasy w Hotelu Bristol w Warszawie został Kucharzem Roku 2012.
Technikum nr 8
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności
W dniu 5.11.2013 odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie etap szkolny XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym wzięło udział 27 uczniów z następujących klas: 4KTŻ, 4KL, 4KZ, 3KL, 3TO, 3KZ, 3TGH.Zgodnie z regulaminem olimpiady do etapu okręgowego zakwalifikowało się dwóch uczniów z najlepszą punktacją. Są to Sosnowski Robert 4KZ, Klama Tomasz 3KZ.
Eliminacje okręgowe XVIII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu odbyły się 10 stycznia 2013r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. króla Stanisława Augusta Poniatowskiego w Gliwicach. Temat wiodący tegorocznej edycji to „Żywienie u progu i u schyłku życia”. Zespół Szkół Gastronomicznych w Częstochowie reprezentowali: Robert Sosnowski(4KZ) i Tomasz Klama(3KZ).
Olimpiada Wiedzy o Żywności
Etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Żywności odbył się 07.10.2013r. Wzięło w nim udział 20 uczniów, największą ilość punktów zdobyli: Sobieraj Angelika(3KTŻ), Olszewska Katarzyna(3KTŻ), Cieplak Paulina(4KTŻ) i Okrojek Paweł(4KTŻ). Uczniowie zakwalifikowali się do etapu okręgowego olimpiady.
Eliminacje okręgowe XVI Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności odbyły się w Zespole Szkół nr 7 w Tychach w dniu 06.12.2013r. Uczniowie nie zakwalifikowali się do etapu centralnego olimpiady. Najlepszy wynik spośród uczestników ZSG w Częstochowie zdobyła Sobieraj Angelika(3KTŻ).
Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
Dnia 25.10.2013 odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie etap szkolny XXXVIII Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Uczniowie ZSG startowali w bloku tematycznym – Żywienie Człowieka i Gospodarstwo Domowe. W etapie pisemnym wzięło udział 41 uczniów z następujących klas: 4KTŻ, 4TGH, 4TO, 4KZ, 4KL, 3TGH, 3KL, 3KZ, 3TO. Do etapu praktycznego, zakwalifikowało się 7 uczniów: Piskulak Paweł 3KZ, Klama Tomasz 3KZ, Sosnowski Robert 4KZ,Derda Julia 3TO, Jaksender Damian 4TGH, Ciesielska Zuzanna 4KL, Pilarek Arkadiusz 4KZ.
Po części praktycznej najwyższą punktację liczoną z obydwu etapów uzyskała Derda Julia z 3TO, co kwalifikuje ją do etapu okręgowego olimpiady, która odbędzie się w dniach 25-26.04.2014 w jednej ze szkół rolniczych województwa małopolskiego.
Olimpiada Przedsiębiorczości
Etap szkolny XI Olimpiady Przedsiębiorczości odbył się 2.12.13r. Hasło przewodnie tegorocznych eliminacji brzmiało „Własna firma”. Do eliminacji przystąpiło 7 uczniów z klas: 4KL, 4 KTŹ, 3TGH, 3TO i 3KB. Najlepszy wynik uzyskał Rafał Sioła – uczeń kl. 4KL (16 punktów). Osiągnięty wynik nie wystarczył do zakwalifikowania się do II etapu zawodów – granica punktowa wynosiła 26 punktów.
Olimpiada Wiedzy Ekonomicznej
Dnia 6.11.2013r. odbyły się w naszej szkole zawody I stopnia XXVII Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej. Hasło przewodnie tegorocznej eliminacji brzmiało „Strefa euro. Szansa czy zagrożenie”. Do zawodów przystąpiło 5 uczniów, z klas: 4KL, 3KB, 4KTŻ. Najwyższy wynik uzyskali: Rafał Sioła(4KL) i Bartosz Guzowski(4KL) uczniowie nie zakwalifikowali się do II etapu zawodów. II etapu zawodów – granica punktowa wynosiła 26 punktów.
Konkursy kulinarne:
Konkurs Młodych Talentów „ Mistrz Kuchni Śląskiej”
Festiwal sztuki kulinarnej „Aleja Dobrego Smaku”
Między Szkolne Mistrzostwa Polski w Carvingu Owoców i Warzyw
Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 6
Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy Expo Sweet 2014
organizowanego w ramach Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
Uczennice z klas 3p/c Agnieszka Kasprzyk i Karolina Knapczyk uczestniczyły w eliminacjach do Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego Expo Sweet 2014 organizowanego w ramach IV Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. Uczennice zakwalifikowały się do etapu finałowego, który odbył się 20.02.2014r. w Warszawie, uzyskując dyplom dla szkoły i pamiątkowe indywidualne medale. GALERIA
Międzyszkolny Konkurs Cukierniczy
Uczniowie naszej szkoły, z klas cukierniczych – 3 p/c oraz z klasy 2e w dniach: 2-3 XII 2013r. uczestniczyli w Międzyszkolnym Konkursie Cukierniczym: „Bożonarodzeniowy Wyrób Świąteczny”, w którym prace oceniali jurorzy w dwóch kategoriach: „Chatka- szopka świąteczna” – w której to kategorii nasza szkoła zdobyła II miejsce; oraz w kategorii: „Figura świąteczna” – nasza szkoła w tej kategorii uzyskała III miejsce. Uczestniczący w tym konkursie uczniowie: Paulina Kasprzyk, Agnieszka Kasprzyk, Dominik Klimek dodatkowo zostali wyróżnieni. Szkoła uzyskała nagrody książkowe, a uczniowie drobne upominki rzeczowe. GALERIA
W dniach 2-3.12.2012r. uczniowie z klas cukierniczych 3p/c i 2e uczestniczyli w Międzyszkolnym Konkursie Cukierniczym „Bożonarodzeniowy wyrób świąteczny”. Troje uczniów z klasy 3p/c uzyskało indywidualne wyróżnienia. W konkursie nagrodzono również szkołę. Szkoła zajęła II w kategorii „Figura i ozdoby choinkowe” oraz III miejsce w kategorii „Szopka, chatka z piernika”.
Konkurs matematyczny,,Poznaj życiorys Marii Skłodowskiej-Curie rozwiązując zadania z matematyki”
Początki dziejów naszej szkoły sięgają 1958 r. W roku 1969/70 szkoła zyskała swoja patronkę – otrzymała imię Marii Skłodowskiej – Curie.
Aby przybliżyć uczniom sylwetkę patronki corocznie organizujemy w naszej szkole konkurs związany z osobą Marii Skłodowskiej – Curie. Staramy się ukazać wizerunek patronki przez rozwiązywanie zadań matematycznych. Dzięki skutecznej akcji reklamowej, pomysł konkursu został dobrze przyjęty przez uczniów i zgłosiło się wielu chętnych. Poszczególne klasy reprezentowały 3-osobowe drużyny. Każdy zespół otrzymał zestaw składający się z instrukcji oraz dziesięciu zadań matematycznych. Uczniowie otrzymali również specjalnie przygotowany życiorys patronki zawierający luki do wypełnienia. Zadaniem uczniów było rozwiązanie przygotowanych zadań i wpisanie uzyskanych wyników w wolne miejsca życiorysu oznaczone literami. Po sprawdzeniu prac komisja ogłaszała wyniki konkursu. Dla najlepszych zespołów przewidziane są dyplomy i nagrody.
Cele konkursu:
• popularyzacja matematyki
• przybliżenie sylwetki patrona szkoły
• rozwijanie umiejętności pracy w zespole
• rozwijanie umiejętności promocji wydarzeń z życia szkoły
Termin konkursu: listopad
Konkurs matematyczny ,,Bryły Przestrzenne”
Przez miesiąc uczniowie projektują i przygotowują siatki, kleją modele figur przestrzennych. Niektórzy uczniowie podejmują się wykonania bardzo trudnych modeli, dlatego nauczyciele matematyki prowadzą konsultacje podczas których pomagają uczniom w pokonywaniu trudności związanych z projektowaniem siatek skomplikowanych figur przestrzennych. Prezentując na forum szkoły zainteresowania, talenty i umiejętności uczniów, organizowane są w pracowni matematycznej wystawy brył, które wykonali uczniowie ZSG.
Termin konkursu: listopad
Konkurs matematyczny ,,Mikołajkowa krzyżówka matematyczna”
Jest to konkurs grupowy. Uczestnicy rozwiązują krzyżówki z różnych działów matematyki. Wszyscy uczniowie otrzymują nagrody – „mikołaje” z czekolady. Celem konkursu jest popularyzacja matematyki, a także rozwijanie umiejętności pracy w zespole.
Termin konkursu: grudzień
Szkolny Konkurs Ortograficzny
Cele:
- kształtowanie postawy świadomego użytkownika języka,
- propagowanie dbałości o język ojczysty,
- zachęcenie uczniów do pracy nad poprawnością zapisu wypowiedzi.
Forma: dyktando szkolne.
Uczestnicy dotychczasowych edycji: uczniowie wszystkich typów szkół w Zespole Szkół Gastronomicznych.
Laureaci co rok reprezentują Zespół Szkół Gastronomicznych w międzyszkolnych konkursach ortograficznych organizowanych w Częstochowie (m.in. w Technicznych Zakładach Naukowych i Zespole Szkół im. Bolesława Prusa).
Organizatorzy: Joanna Busłowska, Bożena Leszczyńska, Małgorzata Łyzińska, Katarzyna Stanek.
Termin konkursu: wrzesień/październik
Międzyszkolny Konkurs o tytuł Mistrza Mowy Polskiej
Cele:
- propagowanie poprawnej polszczyzny,
- kształtowanie postawy świadomego użytkownika języka,
- zachęcenie uczniów do pracy nad poprawnością językową własnych wypowiedzi,
- promocja Zespołu Szkół Gastronomicznych w środowisku lokalnym.
Forma: test poprawności językowej złożony z zadań ze składni, frazeologii, fleksji, leksyki i ortografii języka polskiego. Uczestnicy wybierają losowo jeden z zaproponowanych testów.
Laureaci otrzymują nagrody książkowe, a wszyscy uczestnicy – pamiątkowe dyplomy.
Organizatorzy: Joanna Busłowska, Małgorzata Łyzińska.
Termin konkursu: marzec
Aktualności
Sukces naszej uczennicy na arenie międzynarodowej!
Z radością informujemy, że Maria Strzelczak, uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych, zdobyła 3. miejsce w kategorii walk juniorek do 52 kg na prestiżowych zawodach międzynarodowych "Moravia Open" w czeskiej Ostrawie. To wyjątkowe osiągnięcie jest tym bardziej...
„Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży”
Zespół Szkół Gastronomicznych z dumą informuje, że został partnerem Międzynarodowego Sympozjum „Zdrowe odżywianie wśród dzieci i młodzieży”, które odbędzie się w dniach 19-20 listopada 2024 roku w siedzibie Asten Group przy ul. Bór 77/81 w Częstochowie. Nasza szkoła...
Wycieczka do Muzeum Auschwitz-Birkenau
Klasy 5 TW, 4 TW i 4 TA wraz z opiekunkami panią Anna Werner, Jolantą Arendt, Anną Zając i Karoliną Piotrowską w dniu 5.11.2024 r., brały udział w wycieczce edukacyjnej do Auschwitz- Birkenau. Ta lekcja historii wywarła duże wrażenie na uczestnikach wycieczki. Panie...
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. M. Skłodowskiej - Curie
42-202 Częstochowa, ul. Worcella 1
tel.: (34) 361 17 15, faks: (34) 361 17 15
e-mail: [email protected]
Klauzula informacyjna do formularza kontaktowego: zsg.czest.pl/rodo/