W dniach 13-14 kwietnia 2023 z inicjatywy Urzędy Miasta odbyło się szkolenie „Trendy w żywieniu” w którym udział brały kucharki i intendentki ze szkół podstawowych i przedszkoli na terenie miasta Częstochowy.
Organizatorami szkolenia był Zespół Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie, Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących im. Stefana Żeromskiego oraz Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Częstochowie.
Szkolenie składało się z części:
- teoretycznej – wykład składający się z dwóch części
1) na temat wymogów zawartych w Rozporządzeniu Ministra dot. żywienia w placówkach szkolno-przedszkolnych- prowadzony przez pracowników Inspekcji Sanitarnej
2) na temat trendów w żywieniu, nawyków żywieniowych, układania jadłospisów oraz diet eliminacyjnych – prowadzony przez Zespół Szkół Gastronomicznych – odpowiedzialna p. Sylwia Kodura
- praktycznej – polegających na przygotowaniu zdrowych posiłków dla dzieci i młodzieży – prowadzone przez nauczycieli ZSTiO im. S. Żeromskiego.
Po zakończeniu szkolenia odbyło się oficjalne rozdanie odpowiednich zaświadczeń.
Zdjęcia zapożyczone ze strony http://www.wczestochowie.pl/