W dniu 24 marca 2025 roku odbyło się uroczyste podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Zespołem Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie reprezentowanym przez Dyrektora, mgr. inż. Arkadiusza Maślankę, a Uniwersytetem Jana Długosza w Częstochowie, reprezentowanym przez p.o. Rektora Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie Prorektor ds. Nauki i Badań Naukowych dr hab. Bogusława Przyworę, prof. UJD.
W spotkaniu uczestniczyli także: mgr Renata Krawiec – Zastępca Dyrektora ZSG w Częstochowie, dr Agnieszka Bąbelewska – Prodziekan ds. Kształcenia i Spraw Studenckich, Katedra Dietetyki i Badań Żywności UJD, mgr Justyna Ludynia – Nauczyciel ZSG w Częstochowie oraz Dyrektor Interdyscyplinarnego Centrum Naukowo-Badawczego UJD, dr hab. Piotr Rychter, prof. UJD.
Porozumienie obejmuje szereg obszarów współpracy, w tym m.in.:
- wzajemne upowszechnianie i promowanie informacji o podejmowanych działaniach badawczo-dydaktycznych, organizacyjnych i promocyjnych;
- rozwijanie zainteresowań naukowych wśród młodzieży, kształtowanie pozytywnych postaw wobec nauki i edukacji, szerzenie wiedzy naukowej
- popularyzacja osiągnięć naukowych Uczelni wśród uczniów Szkoły poprzez organizację wspólnych działań edukacyjnych, tj. wykłady, prelekcje, konkursy, pokazy czy warsztaty na terenie Uczelni lub Szkoły,
- inicjowanie wspólnych przedsięwzięć o zasięgu krajowym, jak i międzynarodowym;
- wzajemną współpracę w określonym czasie na potrzeby realizacji wspólnego projektu, przedsięwzięcia, wydarzenia, zarówno o charakterze krajowym, jak i międzynarodowym;
- wsparcie merytoryczne w prowadzonej działalności, tematycznie związane z działalnością obu Stron.