O projekcie Erasmus Plus
Wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnej placówki edukacyjnej oraz oczekiwaniom uczniów i nauczycieli, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej – Curie w Częstochowie podjął działania zmierzające do podjęcia współpracy międzynarodowej w ramach Unii Europejskiej i ogólnie pojętej współpracy międzynarodowej.
Dążąc do wzmacniania innowacyjności i zwiększania atrakcyjności placówki, szkoła ubiegała się i otrzymała
Akredytację o numerze 2021-1-PL01-KA120-VET-000045844 na lata 2021-2027 w programie:
Erasmus +
w sektorze
Kształcenie i Szkolenia Zawodowe
Akredytacja Erasmus+ oferuje szkole możliwość organizowania praktyk zagranicznych dla uczniów i uczennic ZSG
W projekcie w każdym roku jego trwania będą organizowane 4 tygodniowe praktyki zagraniczne dla 12 uczniów/uczennic technikum o kierunkach:
– technik organizacji turystyki,
– technik żywienia i usług gastronomicznych,
– technik hotelarstwa,
– technik usług kelnerskich.
Podczas zagranicznych praktyk uczniowie:
– podniosą kompetencje na etapie wstępnego kształcenia zawodowego, wykorzystają wiedzę teoretyczną w praktyce, zdobędą nowe doświadczenia zawodowe u zagranicznego pracodawcy,
– rozwiną kompetencje językowe dzięki komunikacji w sytuacjach codziennych oraz zawodowych,
– poznają nowoczesne urządzenia, technologie i organizację pracy, a zdobyte doświadczenia przeniosą na grunt polski.
– zdobędą certyfikat z zakładu pracy, w którym odbywa się staż z wykazem wykonywanych zadań w języku polskim i angielskim, co w znacznej mierze ułatwią uczniom start w zawodzie i udział w kształceniu przez całe życie,
– rozwiną kompetencje społeczne, kreatywność i chęć samorozwoju, nauczą się jak radzić sobie w nowych, często stresujących sytuacjach
– wezmą udział w ciekawym programie kulturowym, wycieczkach fakultatywnych, zwiedzaniu kraju odbywania stażu,
Udział uczniów w projekcie jest całkowicie finansowany ze środków unijnych. Dotyczy to stażu za granicą jak również zajęć do niego przygotowujących w szkole. Przed stażem uczestnicy wezmą udział w kursie języka angielskiego zawodowego, zajęciach kulturowych i psychologiczno-pedagogicznych, które częściowo zrealizowane będą również za granicą m.in. poprzez udział w kursie językowym kraju docelowego oraz wycieczkach do najciekawszych i najważniejszych zakątków kraju partnera.
Akredytacja Erasmus+ oferuje również możliwość organizowania zagranicznych kursów i szkoleń dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w ZSG.
W projekcie w każdym roku jego trwania będą organizowane 7 dniowe kursy/szkolenia zagraniczne dla 3 nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych z branżą gastronomiczną i turystyczną.
Celem projektu jest:
– zdobycie nowego doświadczenia zawodowego w gastronomii i turystyce w warunkach międzynarodowych związane z nauczanym zawodem i wykorzystanie je w kształceniu uczniów,
– rozwój kompetencji językowych, społecznych i osobistych nauczycieli, co służyć ma podniesieniu jakości pracy szkoły,
– przenoszenie dobrych praktyk z krajów UE do placówki.
Dofinansowanie pokrywa w całości transport, zakwaterowanie, wyżywienie i ubezpieczenie wszystkich uczestników oraz przygotowanie językowe, kulturowe i psychologiczno – pedagogiczne uczniów.
Aktualności

Zakończenie roku szkolnego 2024/2025
Zakończenie roku szkolnego 2024/2025 dla uczniów odbędzie się 27 czerwca 2025r. na sali gimnastycznej Technikum godzina 10:00,o godzinie 11:00 Branżowa Szkoła I Stopnia oraz Branżowa Szkoła II Stopnia po czym nastąpi przejście do klas w/g poniższego harmonogramu: o...

Podsumowanie trzech lat Akredytacji Erasmus+ w Gastronomiku
Z dumą informujemy, że Katarzyna Błaszak, uczennica klasy 4TA oraz uczestniczka praktyk zawodowych we Włoszech w ramach programu Erasmus+ 2025, opublikowała swój autorski artykuł w Dzienniku Zachodnim. Tekst stanowi podsumowanie trzech lat Akredytacji Erasmus+ w...

Tylko umysł nas ogranicza – spotkanie uczniów ZSG ze Stanisławem Kmiecikiem
16 czerwca br. w auli Humanitatis UJD odbyło się wyjątkowe spotkanie z malarzem Stanisławem Kmiecikiem – artystą malującym stopami, członkiem VDMFK i AMUN. Towarzyszyła mu młoda artystka Maria Kozdra, której prace również można było podziwiać. Artyści na oczach...
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. M. Skłodowskiej - Curie
42-202 Częstochowa, ul. Stanisława Worcella 1
tel.: (34) 361 17 15, faks: (34) 361 17 15
e-mail: [email protected]
Klauzula informacyjna do formularza kontaktowego: zsg.czest.pl/rodo/