Jeden z najlepszych w Polsce szkoleniowców cukierniczych – Łukasz Wylenżek (technolog firmy Bakels Polska) gościł w naszej szkole. W dniach: 31 maja i 1 czerwca br. przeprowadził w ramach IV edycji ,,Akademii Młodego Cukiernika” dla 4 grup uczniów z klas cukierniczych- oraz uczniów zainteresowanych tematyką cukiernictwa z klas Technikum Gastronomicznego szkolenie specjalistyczne:
„ Dekoracja tortów w stylu angielskim , PETTINICE- masy cukrowe: KREM CHANTLLY- śnieżnobiały krem do tworzenia nowoczesnych dekoracji; POLEWA CZEKOLADOWA DO DEKORACJI 3 D – NON TEMP .”
Projekt został zrealizowany dzięki współpracy z przedstawicielami znanych firm cukierniczych : Bakels Polska; Bartex oraz Zakład Cukierniczy ,,Michaś” w osobie Pana Marcina Sikorskiego i Joanny Mońka.
Szkolenie specjalistyczne składało się z kilku etapów, po ukończeniu szkolenia uczniowie uzyskali certyfikaty
Pierwszy etap polegał na obłożeniu tortu wykończonego kremem Chantlly masą cukrową, którą każdy uczeń musiał odpowiednio uplastycznić, rozwałkować i obłożyć nią tort.
Następnym etapem było narysowanie za pomocą zatemperowanej czekolady konturów misia ( tort miał być bajkowy, przeznaczony na „ Dzień Dziecka”) na folii a następnie należało zwilżyć górną część tortu oraz nałożyć czekoladowy kontur mis
Kolejnym etapem było wypełnienie konturów misia kolorowymi żelami cukierniczymi i ewentualne ozdobienie tortu według dowolnej koncepcji ucznia. ( uczniowie pokrywali torty wymyślonymi przez siebie elementami zdobniczymi z zatemperowanej czekolady, wykonywali kwiaty z czekolady plastycznej itp.)
Spośród uczniów uczestniczących w szkoleniu podzielonych na cztery grupy wyłonieni zostali liderzy każdej z grup którzy w ocenie prowadzącego Łukasza Wylężka i Joanny Mońka wykonali najlepsze prace w swojej grupie. Liderzy zostali dodatkowo uhonorowani upominkami od firm sponsorujących szkolenie. Najlepszymi okazali się: Wąsowicz Daria, Wesam Alborihi, Pietrzykowski Robert i Baran Małgorzata. Serdecznie im gratulujemy.
W trakcie szkolenia, uczniów wspierali także tachnolog z Zakładu Cukierniczego: „Michaś” – pan Marcin Sikorski, Joanna Mońka – pracownik Zakładu Cukierniczego „Michaś”. Z Zespołu Szkół Gastronomicznych uczniów wspierały: Mariola Więciorkowska i Ilona Puczyńska
Szkolenie specjalistyczne było ważnym wydarzeniem w pracy Szkoły, któremu z uwagą przyglądała się Pani Dyrektor Renata Krawiec a podziękowania dla prowadzących szkolenie Łukasza Wylężka, Joanny Mońka i Marcina Sikorskiego (koordynatora ds. innowacji w technologii, produkcji i handlu Zakładu Cukierniczego „ Michaś”) wręczył dyrektor Szkoły Arkadiusz Maślanka.
Przedstawiciele firm zadeklarowali przeprowadzać dla uczniów naszej szkoły szkolenia cyklicznie – co najmniej raz w roku, na co liczymy.