Konkurs piernikowy w ZSG

W dniu 28 listopada 2025 r., podczas Dnia Otwartego w Zespole Szkół Gastronomicznych, odbył się szkolny

„Konkurs piernikowy”


Głównym celem wydarzenia było:

  • kultywowanie tradycji związanych z obchodami Świąt Bożego Narodzenia,

  • przypomnienie zwyczaju samodzielnego wykonywania pierników, które niegdyś stanowiły ozdoby choinkowe lub drobne upominki dla rodziny i przyjaciół,

  • rozwijanie wyobraźni twórczej oraz zdolności abstrakcyjnego myślenia niezbędnych przy projektowaniu form cukierniczych,

  • promowanie pasji uczniów i propagowanie rodzinnego spędzania wolnego czasu.

Uczestnikami konkursu byli uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 6, Branżowej Szkoły II Stopnia Nr 2 oraz Technikum Nr 8.
Oceny przygotowanych wyrobów cukierniczych dokonała Komisja Konkursowa, której Przewodniczącą była Pani Dyrektor mgr Renata Krawiec. W skład komisji weszli także nauczyciele przedmiotów zawodowych oraz Pan Marcin Sikorski – przedstawiciel Firmy „Michaś” w Częstochowie.

Prace konkursowe oceniano według następujących kryteriów:

  • ogólne wrażenie artystyczne,

  • estetyka wykonania i oryginalność pomysłu,

  • dobór i wykorzystanie jadalnych elementów zdobniczych,

  • wkład pracy, efekt końcowy oraz precyzja liniowego lukrowania.

Przejdź do treści