W dniu 02.04.2025r. w naszej szkole odbył się Dzień Otwarty. W tym dniu do Zespołu Szkół Gastronomicznych przybyło ok. 200 uczniów ze Szkół Podstawowych z Częstochowy oraz regionów. Młodzież przychodziła w czterech turach: o godzinach 9:00, 10:00, 11:00 i 12:00. Pan Dyrektor powitał przybyłych i zapoznał z kierunkami kształcenia w technikum, branżowej szkole I i II stopnia, możliwością odbywania praktyk zagranicznych w ramach programu „ERASMUS”. Uczniowie zostali zapoznani również z nowymi kierunkami kształcenia: technik organizacji turystyki, piekarz, przetwórca mięsa. Młodzież została oprowadzona po szkole oraz mogła degustować wykwintne desery, zakąski sporządzone przez uczniów naszej szkoły, tradycyjne desery kuchni włoskiej oraz wyroby i produkty częstochowskich firm: „Społem”, „Elqa”, „U Chłopaków”, „Jagopol”, „Belfood”, „Midex”.
Należy wspomnieć również o branży weterynarii, która przedstawiła „ Świat przyjazny zwierzętom”. Sale C08 i C09 zostały specjalnie przygotowane dla uczniów odwiedzających naszą szkołę. Grupy uczniów ze szkół podstawowych miały okazję zapoznać się z zawodem technika weterynarii i technika hodowcy koni oraz poznać zwierzęta naszych uczniów; świnki morskie, koty, psy, węże, koguty, króliki oraz chomiki.
W imieniu koordynatorów przedsięwzięcia: Bożeny Podlejskiej i Ewy Worwąg szczególne podziękowania kierowane są do Dyrekcji szkoły, nauczycieli, którzy współpracowali oraz przygotowywali poczęstunek i stoiska: Joanna Kabała-Dubiańska, Ewa Tyras, Iwona Smoczyńska, Martyna Mitek, Agnieszka Paszkowska, Kinga Będkowska, Halina Wiekiera, Agnieszka Szymczyk, Katarzyna Szarszewska, Dorota Surma, Joanna Janicka-Dzięciołowska i do pracowników administracji oraz uczniów klas 3 d, 2 d.