Konkurs kulinarny o Puchar Dyrektora Szkoły

W dniu 03.04.2025r. w Zespole Szkół Gastronomicznych odbył się IX konkurs kulinarny „O PUCHAR DYREKTORA SZKOŁY”. Tematem przewodnim konkursu była: gorąca zakąska z użyciem indyka oraz deser z użyciem gruszki. W zmaganiach konkursowych brało udział 12 drużyn dwuosobowych:

1. Dawid Florek, Martyna Habirek- 4 TA

2. Julia Rorat, Weronika Przybylska- 3 TC

3. Anna Kołodziejczyk, Wioletta Jędrasiak- 5 TC

4. Nadia Kawecka, Maja Bujak- 2 TB

5. Antonina Ziętal, Weronika Mańka- 3 TA

6. Natalia Caban, Bartłomiej Chłodziński- 3 a

7. Anna Dłubak, Julia Sokolińska- 3 d

8. Norbert Bednarek, Konrad Kuca- 2 a

9. Wojciech Anzorge, Filip Ciura- 2 TA

10. Kornel Bekus, Jakub Lamch -3 d

11. Jakub Mącznik, Tomasz Woźniak- 2 TB

12. Barbara Maźniewska, Nina Kardynał- 2 TB

Jury w składzie: Pan Bartosz Musiał, Pan Jakub Rataj („Drukarnia Smaku”), Pan Rafał Sioła, Pan Szymon Szecówka („Dobry Rok”), Pan Paweł Antas, Pan Andrzej Szuszkiewicz („Mercure”), Pan Jakub Leszczyński („Arcze”), Pan Tomasz Majchrzak („Dobry Rok”) oceniało oryginalność receptur, umiejętność kreowania nowych połączeń smakowych i strukturalnych, smak potraw, współgranie poszczególnych składników dania, technikę wykonania i sposób podania oraz aranżację talerza.

Wszyscy uczniowie wykazali się niesamowitą kreatywnością przy sporządzaniu potraw, a zwycięzcami zostali:

I miejsce: Anna Kołodziejczyk, Wioletta Jędrasiak z klasy 5 TC

zakąska: Indyk w mleku kokosowym z sosem z flambirowanych żurawin z karmelizowaną marchewką

deser: Crumbl cookie a’la sernik gruszkowy z kremem serowo- kokosowym, musem z karmelizowanej gruszki z czipsami z kokosa

II miejsce: Jakub Lamch, Kornel Bekus z klasy 3 d

zakąska: Pierś z indyka sous- vide z puree z selera, pasternakiem w sosie truflowym i chrupiącą polentą

deser: Gruszka gotowana w syropie z polewą czekoladową podana w karmelowej klatce wraz z lodami, płatkami migdałów

III miejsce: Anna Dłubak, Julia Sokolińska z klasy 3 d

zakąska: kruche babeczki z farszem z piersi indyka, kaparów i warzyw z pesto

deser: deser z kremem budyniowym z gruszką, szafranem i kwiatami jadalnymi

IV miejsce: Nadia Kawecka, Maja Bujak z klasy 2 TB

zakąska: Indycze Pereli w duecie smaków

deser: Gruszkowa symfonia smaków

V miejsce: Antonia Ziętal, Weronika Mańka z klasy 3 TA

zakąska: Szarpana pierś z indyka w cieście kruchym z dipem czosnkowym

deser: Tarta z gruszką i lodami

Wyróżnieni uczniowie: Anna Kołodziejczyk, Wioletta Jędrasiak (nagroda- staż w zakopiańskiej restauracji) oraz Kornel Bekus i Jakub Lamch (nagrody rzeczowe).

Laureatom serdecznie gratulujemy sukcesu, a wszystkim uczniom życzymy nieustannego rozwoju podczas tworzenia kulinarnych eksperymentów.

Dziękujemy Dyrekcji oraz wszystkim osobom zaangażowanym w organizację konkursu: Sylwii Zasępie, pracownikom obsługi.

Dziękujemy firmom za wsparcie imprezy:” MIDEX”, „Jagopol”

Koordynatorem konkursu była Bożena Podlejska, współorganizatorami: Martyna Mitek, Joanna Janicka- Dzięciołowska

Przejdź do treści