W dniach 26-27 marca 2025 roku kucharki i intendentki ze szkół podstawowych i przedszkoli w Częstochowie wzięły udział w organizowanym szkoleniu pt. „Trendy w żywieniu”.
Szkolenie składało się z części teoretycznej, która miała na celu podniesienie kwalifikacji zawodowych uczestników, omówienie aktualnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego, przedstawienie zasad planowania jadłospisów zgodnie z normami żywieniowym i kontrolą sanitarną, o których wykład poprowadziła p. Magdalena Wypych – specjalista ds. żywienia. Uwieńczeniem części teoretycznej był wykład dotyczący diety wegetariańskiej i trendów w żywieniu dzieci i młodzieży, który poprowadziła p. Martyna Mitek – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Częstochowie. Pani Karolina Kubara – wiceprezes „Dobra Kaloria” – częstochowskiej firmy produkującej zdrową żywność na bazie składników wege, pod patronatem której odbyło się tegoroczne szkolenie, omówiła zastosowanie diety wegetariańskiej w praktyce.
Druga część obejmowała warsztaty kulinarne, które poprowadziły p. Klaudia Łabuzek – dietetyk i technolog produkcji żywności oraz p. Zofia Pęczkowska – technolog produkcji żywności, bazując na produktach roślinnych firmy „Dobra Kaloria”. Celem warsztatów było pokazanie, że dania wegetariańskie mogą być nie tylko zdrowe i zbilansowane, ale także smaczne i atrakcyjne wizualnie. Na zakończenie uczestnicy otrzymali zbiór przepisów przygotowywanych posiłków.




