O projekcie Erasmus Plus
Wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnej placówki edukacyjnej oraz oczekiwaniom uczniów i nauczycieli, Zespół Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej – Curie w Częstochowie podjął działania zmierzające do podjęcia współpracy międzynarodowej w ramach Unii Europejskiej i ogólnie pojętej współpracy międzynarodowej.
Dążąc do wzmacniania innowacyjności i zwiększania atrakcyjności placówki, szkoła ubiegała się i otrzymała
Akredytację o numerze 2021-1-PL01-KA120-VET-000045844 na lata 2021-2027 w programie:
Erasmus +
w sektorze
Kształcenie i Szkolenia Zawodowe
Akredytacja Erasmus+ oferuje szkole możliwość organizowania praktyk zagranicznych dla uczniów i uczennic ZSG
W projekcie w każdym roku jego trwania będą organizowane 4 tygodniowe praktyki zagraniczne dla 12 uczniów/uczennic technikum o kierunkach:
– technik organizacji turystyki,
– technik żywienia i usług gastronomicznych,
– technik hotelarstwa,
– technik usług kelnerskich.
Podczas zagranicznych praktyk uczniowie:
– podniosą kompetencje na etapie wstępnego kształcenia zawodowego, wykorzystają wiedzę teoretyczną w praktyce, zdobędą nowe doświadczenia zawodowe u zagranicznego pracodawcy,
– rozwiną kompetencje językowe dzięki komunikacji w sytuacjach codziennych oraz zawodowych,
– poznają nowoczesne urządzenia, technologie i organizację pracy, a zdobyte doświadczenia przeniosą na grunt polski.
– zdobędą certyfikat z zakładu pracy, w którym odbywa się staż z wykazem wykonywanych zadań w języku polskim i angielskim, co w znacznej mierze ułatwią uczniom start w zawodzie i udział w kształceniu przez całe życie,
– rozwiną kompetencje społeczne, kreatywność i chęć samorozwoju, nauczą się jak radzić sobie w nowych, często stresujących sytuacjach
– wezmą udział w ciekawym programie kulturowym, wycieczkach fakultatywnych, zwiedzaniu kraju odbywania stażu,
Udział uczniów w projekcie jest całkowicie finansowany ze środków unijnych. Dotyczy to stażu za granicą jak również zajęć do niego przygotowujących w szkole. Przed stażem uczestnicy wezmą udział w kursie języka angielskiego zawodowego, zajęciach kulturowych i psychologiczno-pedagogicznych, które częściowo zrealizowane będą również za granicą m.in. poprzez udział w kursie językowym kraju docelowego oraz wycieczkach do najciekawszych i najważniejszych zakątków kraju partnera.
Akredytacja Erasmus+ oferuje również możliwość organizowania zagranicznych kursów i szkoleń dla nauczycieli przedmiotów zawodowych w ZSG.
W projekcie w każdym roku jego trwania będą organizowane 7 dniowe kursy/szkolenia zagraniczne dla 3 nauczycieli przedmiotów zawodowych związanych z branżą gastronomiczną i turystyczną.
Celem projektu jest:
– zdobycie nowego doświadczenia zawodowego w gastronomii i turystyce w warunkach międzynarodowych związane z nauczanym zawodem i wykorzystanie je w kształceniu uczniów,
– rozwój kompetencji językowych, społecznych i osobistych nauczycieli, co służyć ma podniesieniu jakości pracy szkoły,
– przenoszenie dobrych praktyk z krajów UE do placówki.
Dofinansowanie pokrywa w całości transport, zakwaterowanie, wyżywienie i ubezpieczenie wszystkich uczestników oraz przygotowanie językowe, kulturowe i psychologiczno – pedagogiczne uczniów.
Aktualności
Częstochowa gości młodzież z Chicago
Podczas wizyty w Polsce młodzież ze szkół katolickich z Chicago odwiedziła również Częstochowę. W dniu 26 listopada, we wtorek, w Muzeum Monet i Medali Jana Pawła II, przedstawiciele Polonii mieli okazję uczestniczyć w spektaklu zatytułowanym „Magia Jury – w krainie...
Sukces naszej uczennicy na arenie międzynarodowej!
Z radością informujemy, że Maria Strzelczak, uczennica Zespołu Szkół Gastronomicznych, zdobyła 3. miejsce w kategorii walk juniorek do 52 kg na prestiżowych zawodach międzynarodowych "Moravia Open" w czeskiej Ostrawie. To wyjątkowe osiągnięcie jest tym bardziej...
Międzynarodowe Sympozjum „Healthy Diet for Children”
Z dumą informujemy, że uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych wzięli czynny udział w wyjątkowym wydarzeniu – Międzynarodowym Sympozjum „Healthy Diet for Children”, które odbyło się w dniach 19–20 listopada na Uniwersytecie Jana Długosza w Częstochowie....
Kontakt
Zespół Szkół Gastronomicznych
im. M. Skłodowskiej - Curie
42-202 Częstochowa, ul. Worcella 1
tel.: (34) 361 17 15, faks: (34) 361 17 15
e-mail: [email protected]
Klauzula informacyjna do formularza kontaktowego: zsg.czest.pl/rodo/