Technik hotelarstwa - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Technik hotelarstwa

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Technik hotelarstwa
Hotelarstwo to branża z pięknymi tradycjami, w której staramy się stworzyć dla Gości „dom poza domem”, poznajemy nowych ludzi.

Cykl nauczania: - 4 letni, kończony maturą, egzaminem zawodowym oraz uzyskaniem  certyfikatu : technik hotelarstwa

Uczeń jest przygotowany do  wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich

  •  rezerwowania usług hotelarskich

  •  wykonywania prac związanych z obsługa gości w recepcji

  •  przygotowania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości

  •  przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  •  przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe


Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni (160  godzin), praktyki odbywają się w obiektach hotelowych.


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki

  •  szybkość podejmowania decyzji i przewidywania

  •  zdolności organizacyjne

  •  kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań

  •  odpowiedzialność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem

  •  umiejętności negocjacyjne


Prawdziwy hotelarz powinien kierować się zasadami savoir vivreu, którgo podstawowymi zasadami są: uśmiech, uprzejmość, punktualność, dyskrecja, grzeczność, życzliwość i lojalność.

Absolwent może podejmować pracę w hotelach, restauracjach i zajazdach z bazą hotelową.



 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego