Technik żywienia i usług gastronomicznych - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

to zawód, który powstał z połączenia technika żywienia i gospodarstwa domowego, technika usług gastronomicznych oraz kucharza. Absolwent tego kierunku będzie bardziej  wszechstronny i przystosowany do wymagań pracodawców i klientów.

Cykl nauczania
: - 4 letni, kończony maturą, egzaminem zawodowym oraz uzyskaniem  certyfikatu : technik żywienia i usług  
                          
gastronomicznych

Uczeń jest przygotowany do  wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania

  •  profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów

  •  obsługiwania konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi

  •  planowania i oceny żywienia

  •  organizowania produkcji gastronomicznej

  •  planowania i realizacji usług gastronomicznych


Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 4 tygodni (160  godzin)
w zakładach gastronomicznych na terenie gminy częstochowskiej oraz w ośrodkach wczasowych nad morzem.

Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki

  •  zdolności manualne

  •  zdolności organizacyjne

  •  kreatywność

  •  odpowiedzialność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej  i radzenie sobie ze stresem


Absolwent może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
upowszechniających wiedzę o żywieniu i żywności, organizacjach ochrony praw konsumenta, przedszkolach żłobkach, internatach, hotelach, restauracjach, restauracjach na statkach promach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych.                    


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego