Technik technologii żywności - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Technik technologii żywności

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Technik  technologii  żywności

Cykl nauczania: - 4 letni, kończony maturą, egzaminem zawodowym oraz uzyskaniem certyfikatu: technik                                                         technologii żywności


uczeń jest przygotowany do  wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  wytwarzania produktów spożywczych

  •  obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych

  •  organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie  spożywczym

  •  kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności


Szkoła organizuje praktyki zawodowe w wymiarze 7 tygodni (280  godzin).


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki

  •  zdolności manualne

  •  zdolności organizacyjne

  •  kreatywność

  •  odpowiedzialność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem


Absolwent może podejmować pracę: w zakładach przetwórstwa spożywczego, instytucjach związanych z badaniem żywności, handlem artykułami spożywczymi.


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego