Piekarz - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Piekarz

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Piekarz

Cykl nauczania: - 3 letni

Uczeń jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich

  • sporządzania półproduktów piekarskich

  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie

  • przeprowadzania rozrostu i wypieku pieczywa

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  • dobry stan zdrowia

  • sprawność i wytrzymałość fizyczna

  • zdolności manualne i organizacyjne

  • odpowiedzialność i systematyczność

  • łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  • umiejętność pracy w zespole

  • przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem

  • poczucie estetyki

  • spostrzegawczość i podzielność uwagi

  • zdrowe płuca, drogi oddechowe (brak alergii na mąkę)


Absolwent może podejmować pracę w zakładach piekarniczo-cukierniczych rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych, punktach zbytu pieczywa. Może również samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego