Kucharz - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Kucharz

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Kucharz

Cykl nauczania: - 3 letni

Uczeń jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  przechowywania żywności

  •  profesjonalnego sporządzania i ekspedycji potraw i napojów

  •  wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  szybkość podejmowania decyzji i przewidywania

  •  zdolności manualne i organizacyjne

  •  odpowiedzialność i systematyczność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem  

  •  poczucie estetyki

  •  spostrzegawczość i podzielność uwagi


Absolwent może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia, przedszkolach żłobkach, internatach, restauracjach, restauracjach na statkach promach, kawiarniach,  pensjonatach,  domach  wczasowych,  punktach  małej  gastronomii, sanatoriach i szpitalach, żłobkach i szkołach, domach dziecka, barach szybkiej obsługi. Może również samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego