Kelner - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Kelner

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Kelner

Cykl nauczania: - 4 letni, kończony maturą, egzaminem zawodowym oraz uzyskaniem  certyfikatu: kelner


Uczeń jest przygotowany do  wykonywania następujących zadań zawodowych:

  •  wykonywania usług kelnerskich obsługiwania gości

  •  opracowywania karty menu

  •  przygotowywania ofert gastronomicznych

  •  przygotowania sal konsumpcyjnych do obsługi gości

  •  wykonywania czynności związanych z obsługą gości

  •  rozliczania usług kelnerskich


Szkoła organizuje praktyki zawodowe  w wymiarze 8 tygodni (320  godzin) w tym, co najmniej 4 tygodnie z w zakładzie gastronomicznym świadczącym pełen zakres usług kelnerskich oraz w restauracjach hotelowych.


Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  •  dobry stan zdrowia

  •  wysoka kultura osobista i poczucie estetyki

  •  zdolności manualne

  •  zdolności organizacyjne

  •  kreatywność

  •  odpowiedzialność

  •  łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi

  •  umiejętność pracy w zespole

  •  przestrzeganie tajemnicy zawodowej i radzenie sobie ze stresem


Absolwent może podejmować pracę w obiektach zbiorowego żywienia,  hotelach, restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych, zakłady gastronomicznych  prowadzonych  przez hotele, na statkach i promach oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.

Zalety zawodu kelnera:

  • wysokie zarobki

  • możliwość kontaktu z wieloma interesującymi osobami

  • można zawrzeć znajomości z ludźmi w różnym wieku i z różnych kręgów społecznych

  • praca w miłym otoczeniu

  • satysfakcja z wyjątkowo dobrze wykonywanego zawodu

  • umiejętności i wiedza zdobyte podczas pracy w restauracji mogą się przydać w życiu w najróżniejszych okolicznościach


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego