Cukiernik - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Cukiernik

Szkoła > Kierunki kształcenia

← Wstecz

Wyuczony zawód: Cukiernik

Cykl nauczania: - 3 letni

Uczeń jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów cukierniczych

  • sporządzania półproduktów cukierniczych

  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych

  • dekorowania wyrobów cukierniczych

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,



Wymagania stawiane uczniom co do kształcenia w zawodzie:

  • dobry stan zdrowia - brak przeciwwskazań lekarskich do pracy z mąką

  • sprawność i wytrzymałość fizyczna

  • zdolności manualne

  • odpowiedzialność i systematyczność

  • umiejętność pracy w zespole

  • radzenie sobie ze stresem

  • poczucie estetyki

  • spostrzegawczość i podzielność uwagi,


Absolwent może podejmować pracę w zakładach cukierniczych rzemieślniczych i przemysłowych, zakładach gastronomicznych, zakładach przemysłu spożywczego. Może również samodzielnie  prowadzić działalność gospodarczą.


 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego