Archiwum aktualności 2014/2015 - ZSG Częstochowa

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Archiwum aktualności 2014/2015

 

Pokaz cukierniczy

28.04.2015 przygotowała: Mariola Więciorkowska i Aleksandra Brudzińska


Akademia Mistrza zorganizowała pokaz cukierniczy dla finalistów V edycji Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO-SWEET, Warszawa 2015r. Pokaz odbywał się 23.IV.2015r. i cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem uczniów klas cukierniczych oraz klas kucharskich naszej szkoły.
Pokazy prowadzili
- mistrz świata w cukiernictwie Mieczysław Chojnowski, który w temacie "Urok Czekolady" wprowadził uczniów w tajniki tej słodkiej materii, ucząc techniki temperowania czekolady, sporządzania pralin, lizaków czekoladowych, wykonywania czekolad z przeróżnymi dodatkami smakowymi, a z czekolady plastycznej wykonywania kunsztownych różyczek.
Drugim technologiem prowadzącym pokaz -
"Kolorowy świat karmelu", był I laureat  Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO-SWEET 2011 –Michał Kumur, który zaprezentował sposób przeciągania karmelu, jego barwienia, oraz wykonywania eksponatów karmelowych.
Uczestnicy zajęć mieli również możliwość  samodzielnego  wykonywania i ćwiczenia poszczególnych elementów prezentowanych w trakcie pokazu, co dało im możliwość nauczenia się różnych technik sporządzania wyrobów cukierniczych.
Z ramienia Akademii Mistrza całość prowadził Jacek Zięba
- przedstawiciel Zakładów Tłuszczowych "KRUSZWICA".
Pokazem na terenie szkoły zajmowały się: Mariola Więciorkowska i Aleksandra Brudzińska.





 

VII Bieg Częstochowski
26.04.2015 przygotował: Leszek Bąk

Piękna pogoda, rekord frekwencji, niezapomniana atmosfera - tak najkrócej można opisać 7. edycję Biegu Częstochowskiego. Była wyjątkowa pod każdym względem - do mety dotarło dokładnie 1046 biegaczy, a najszybszy okazał się Kenijczyk Abel Kibet.
Nauczyciele naszej szkoły dali się namówić Zabieganym Częstochowa i brali w nim udział. Dzielnie z dystansem 10 km zmagali się: Dorota Bogus, Leszek Bąk i Zdzisław Kaczmarzyk, który „przed chwilą” z nami pracował. Jeszcze liczniejsze grono koleżanek i kolegów trzymało kciuki za biegnących i kibicowało na trasie.




 

XVII Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności
13.04.2015 przygotowała: Aleksandra Brudzińska

W dniach 12-13 marca 2015 roku uczennica klasy 4 ktż Angelika Sobieraj brała udział w Etapie centralnym XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności, który odbywał się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.
Angelika Sobieraj uzyskała tytuł finalisty Olimpiady. Dzięki temu jest zwolniona z etapu pisemnego egzaminu zawodowego oraz uzyskała indeks na wyższą uczelnię.


 

Wyniki II Konkursu Kulinarnego o puchar dyrektora szkoły
12.0.2015 przygotowała: Jonna Zwolińska

9 kwietnia w naszej szkole odbył się II Konkurs Kulinarny O Puchar Dyrektora Szkoły Dla Uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie. W konkursie uczestniczyło 12 drużyn dwuosobowych. Każdy zespół wykonał danie zasadnicze z wykorzystaniem kurczaka oraz deser na bazie jabłek. Wszystkie potrawy były udane, wspaniałe, smaczne i pięknie podane. Szacowne Jury składające się z zawodowych kucharzy oceniło poziom konkursu na bardzo wysoki. Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy i nagrody rzeczowe. Laureaci konkursu zdobyli główną nagrodę czyli Puchar Dyrektora Szkoły oraz książki kucharskie i profesjonalne noże. Zwycięzcą i wszystkim pozostałym uczestnikom serdecznie gratulujemy.

czytaj dalej

 

Konkurs "Na świątecznego mazurka i wielkanocną babę"
30.03.2015 przygotowała: Mariola Więciorkowska i Aleksandra Brudzińska

W ramach VIII Święta Palmy Wielkanocnej w dniach 28-29.03.2015r Częstochowska Organizacja Turystyczna zorganizowała Konkurs dla uczniów szkół gastro- nomicznych z Częstochowy i regionu: „Na świątecznego mazurka i wielkanocną babę”.
W tej edycji konkursu  uczestniczyła liczna grupa  uczniów z naszej szkoły. Do zmagań przystąpili uczniowie z klas: 3e
(Katarzyna Nocoń, Magdalena Frania, Kinga Uchrońska, Martyna Bąk), 1e (Oliwia Mroczek, Joanna Mońka, Weronika Zielińska), 2d (Natalia Nowak), 3c (Joanna Dawczyk, Adam Gawron), 1TA (Iwona Kaim, Radosław Huras,Agnieszka Imiełowska, Karolina Hubka, Magdalena Sikora), 3TB (Monika Wasik, Monika Greszta, Jacek Wołowczyk), 2TA (Kamil Balas, Justyna Kręciwilk); w sumie 23 osoby.
Uczniowie naszej szkoły odnieśli znaczący sukces w tym konkursie, uzyskując w kategorii: WIELKANOCNA BABA
I   miejsce
- Weronika Zielińska kl.1e
II  miejsce
-  Joanna Mońka kl.1e
III miejsce
- Kinga Uchrońska kl.3e
oraz  wyróżnienie – Oliwia Mroczek kl.1e
w kategorii: ŚWIĄTECZNY  MAZUREK
I  miejsce
- Katarzyna Nocoń kl.3e
oraz 2 wyróżnienia: -
Martyna Bąk kl. 3e
                             
 - Joanna Dawczyk kl.3c

Nagrodzonym uczniom nagrody rzeczowe, dyplomy pamiątkowe wręczał w  osobiście  Prezydent Częstochowy –Krzysztof Matyjaszczyk
.   
Sprawami organizacyjnymi konkursu, oraz przygotowaniem ekspozycji prac konkursowych zajmowały się: Mariola Więciorkowska i Aleksandra Brudzińska.




 

X Międzyszkolny Konkurs o Tytuł Mistrza Mowy Polskiej 2015
28.03.2015 przygotowała: Jonna Busłowska

20 marca 2015 roku w naszej Szkole odbyły się już po raz dziesiąty (!) zmagania uczniów - znawców języka polskiego - ze szkół ponadgimnazjalnych Częstochowy w Międzyszkolnym Konkursie o Tytuł Mistrza Mowy Polskiej 2015 roku.
Gościliśmy 24 przedstawicieli 7 szkół: I LO im. J. Słowackiego, VIII LO Samorządowego, Zespołu Szkół Technicznych, Zespołu Szkół im. W. S. Reymonta, Technicznych Zakładów Naukowych im. gen. W. Sikorskiego, Zespołu Szkół Mechaniczno - Elektrycznych im. K. Pułaskiego oraz naszej Szkoły. Niestety, na konkurs nie dotarli zgłoszeni wcześniej uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa.
A oto laureaci:
1. Joanna MIELCZAREK I LO im. J. Słowackiego 41 / 50 pkt.
2. Przemysław WEWIÓR TZN im. gen. W. S
ikorskiego 35 / 50 pkt.
3. Piotr MASTALERZ TZN im. gen. W. S
ikorskiego 33 / 50 pkt.

Serdecznie gratulujemy, dziękujemy wszystkim za udział w konkursie oraz zapraszamy do udziału w kolejnej edycji za rok.


Organizatorzy:
Joanna Busłowska
Małgorzata Łyzińska

 

Dni otwarte w Zespole Szkół Gastronomicznych
24.03.2015 (wtorek) i 25.03.2015 (środa)

18.03.2015 przygotowała: Małgorzata Ciupis

Serdecznie zapraszamy gimnazjalistów wraz z opiekunami
na Dni Otwarte Szkoły
w godzinach: 8:30; 9:30; 10:30; 11:30; 12:30.


W programie:

  • Powitanie zebranych

  • Spotkanie z dyrektorem szkoły

  • Projekcja filmu o szkole

  • Występ artystyczny uczniów

  • Prezentacje:

      - Kelnerzy
      - Carving - sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach  
      - Wyroby cukiernicze

  • Zwiedzanie szkoły: (w grupach)  

      Goście odwiedzą m.in.:
      - stołówkę

      - pracownie technologiczne
      - salę informatyczną
      - bibliotekę szkolną
      - salę gimnastyczną

PRZYJDŹ I ZOBACZ, NAPRAWDĘ WARTO!

   ZAPRASZAMY!


 

Lista uczestników zakwalifikowanych do II Konkursu Kulinarnego o Puchar Dyrektora Szkoły
18.03.2015 przygotowała: Jonna Zwolińska

1. Dobrakowski Jakub 4KL, Błasiak Daniel 4 KL
2. Kozak Adrianna 4 KL, Krupiński Adam 4 KL
3. Nasieniak Kinga 2c, Dędek Artur 2c
4. Pluta Klaudia 2 TB, Wołowczyk Jacek 2TB
5. Sikora Magdalena 1TA, Gawron Adam 1 TA
6. Potrawka Dominika 3TA, Wrona Monika 3TA
7. Bednarska Kinga 1TA, Hubka Karolina 1TA
8. Hutna Joanna 1c, Kunert Mateusz 1c
9. Ścigała Adrian 3d, Siba Borys 3d
10. Balas Kamil 2TA, Grzesiak Marcin 2TA
11. Kleszcz Magdalena 1TA, Bulik Adam 1TA
12. Klar Paulina 3TA, Kokot Sylwia 3TA


 

EXPO-SWEET 2015
05.03.2015 przygotowała: Mariola Więciorkowska

Dnia 25.02.2015r. Paulina Bajdur i Olga Ślęzak - uczennice z Zespołu Szkół Gastronomicznych- Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 6, z klasy  3 e Cukiernik, pod opieką nauczyciela zawodu-Marioli Więciorkowskiej, uczestniczyły w finale V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
W eliminacjach do części finałowej Mistrzostw nasz zespół (Paulina i Olga) pokonał 60 startujących drużyn z terenu całej Polski i stanowił jedną z 12 drużyn finałowych.
W trakcie zmagań finałowych Paulina i Olga przygotowały tort i deser - jako "Gwiazdorską odsłonę EXPO-SWEET 2015" na okoliczność: "
Światowego festiwalu filmowego" w Los Angeles, aby uczcić radość zwycięstwa Polaków - po raz pierwszy w historii polskiego kina polski film "Ida" uzyskał statuetkę Oscara.



 

II Konkurs Kulinarny o Puchar Dyrektora Szkoły dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Częstochowie
04.03.2015 przygotowała: Jonna Zwolińska

W dniu 9 kwietnia 2015 roku w naszej szkole odbędzie się II Konkurs Kulinarny Puchar Dyrektora Szkoły. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów Zespołu Szkoły Gastronomicznej im. Marii Skłodowskiej Curie w Częstochowie. W konkursie może startować maksymalnie 12 drużyn dwuosobowych. Każdy zespół ma za zadanie przygotować dwa dania:

  • danie zasadnicze - składnik główny: kurczak

  • deser - składnik główny: jabłka

Podstawą zakwalifikowania drużyny do konkursu jest złożenie kompletnego zgłoszenia w postaci załączników nr 1 i 2 (karta zgłoszenia, receptura-wydruk komputerowy wg wzoru) wraz ze zdjęciami potraw do 13 marca 2015 roku do nauczycieli: pani Joanny Zwolińskiej lub pani Elżbiety Łysik.O ostatecznym przyjęciu do konkursu zadecyduje Komisja Weryfikacyjna składająca się z nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych. Lista uczestników konkursu będzie wywieszona w gablocie na parterze 18 marca 2015 roku.
Do pobrania:
Załącznik nr 1 (karta zgłoszenia) pdf

Załącznik nr 1 (karta zgłoszenia) docx

Załącznik nr 2 (receptura) pdf

Załącznik nr 2 (receptura) docx

Regulamin

 

Warsztaty kulinarne z… Andrzejem Jackowiakiem i Zbigniewem Siwakiem.
03.03.2015 przygotowała: Jonna Zwolińska

2 marca 2015 roku o godzinie 12.00 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie w nowej, pięknej pracowni B-11 odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Nowe trendy, techniki i produkty w gastronomi”. Głównym prowadzącym, pomysłodawcą i autorem menu był znakomity kucharz pan Andrzej Jackowiak. Współprowadzącym warsztaty był przedstawiciel firmy QimiQ, również kucharz pan Zbigniew Siwak. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 4 KL oraz delegacje innych, wybranych klas. Gośćmi specjalnymi była pani dyrektor Elżbieta Beska oraz pan dyrektor Arkadiusz Maślanka. Organizatorami warsztatów była uczennica klasy 4 KL Zuzanna Albrychiewicz oraz nauczyciele Joanna Zwolińska i Aleksandra Brudzińska. Podczas warsztatów uczniowie poznali nowoczesne produkty, nowe trend w gastronomi oraz innowacyjne techniki wykorzystywane w restauracyjnej kuchni. Kuchnia molekularna po raz kolejny w naszej szkole odkrywała swe tajemnice. Uczniowie osobiście mieli okazję dokonać dekonstrukcji dania, kompresji i sweryfikacji produktu. Przyszli adepci sztuki kulinarnej świetnie poradzili sobie z mise en place a następnie z gotowaniem metodą sous vide i confit. Równie fascynującą częścią zajęć była prezentacja potraw. Aranżacje talerzy zachwyciły także naszych kucharzy. Wszystkie potrawy były znakomite.
Menu:
Przystawka - zdekonstruowana sałatka caprese,
Zupa
consome drobiowe z warzywnym kawiorem,
Dania główne

  • stek z łososia gotowany metodą sous vide podany na szpinaku i  sosem holenderskim,

  • confit z łososia podany z kompresowaną krewetką na blanszowanych warzywach z maślano winną emulsją,

Deser krem śmietankowo-wiśniowy.
Uczniowie uczestniczący w spotkaniu byli bardzo zaangażowani i zadowoleni z efektów pracy. Dyskusja po zakończeniu gotowania i degustacji była również inspirująca. Warsztaty zakończyły się o godzinie 18.30.
Uczniowie otrzymali materiały szkoleniowe. Nasi goście pan Andrzej Jackowiak i pan Zbigniew Siwak nie tylko poświecili swój cenny czas, podzielili się swoją wiedzą i zaprezentowali wspaniałe umiejętności ale także byli sponsorami surowców wykorzystanych podczas warsztatów.

Serdecznie dziękujemy.

---- GALERIA ZDJĘĆ ----

 

Zaproszenie do udziału w X Międzyszkolnym Konkursie o Tytuł Mistrza Mowy Polskiej 2015
27.02.2015 przygotowała: Jonna Busłowska


Zaproszenie i regulamin uczestnictwa w Konkursie
 

 

XI Szkolny Konkurs o Tytuł Mistrza Mowy Polskiej 2015
27.02.2015 przygotowała: Jonna Busłowska

18 lutego 2015 roku został rozegrany szkolny etap Konkursu o Tytuł Mistrza Mowy Polskiej 2015. Wzięło w nim udział aż 31 uczniów z 11 klas naszej Szkoły!
Ich zadaniem tradycyjnie było wypełnienie testu poprawności językowej.
A oto wyniki konkursu:
1 miejsce: JakubLeszczyński - klasa 2TA - wynik 36p./50p.

2 miejsce: Justyna Królikowska - klasa 4TGH - wynik 35p./50p.
3 miejsce: Sylwia Zawada - klasa 3TA - wynik 34p./50p.

Wyżej  wymienien  i   uczniowie   będą   20  marca   2015  roku reprezentować ZSG w X MIĘDZYSZKOLNYM KONKURSIE O TYTUŁ MISTRZA MOWY POLSKIEJ 2015.

 

Organizatorzy:
Joanna Busłowska
Małgorzata Łyzińska


 

Wizyta nauczycieli z Niemiec w ramach projektu hospitacyjnego
15.01.2015 przygotowała: Anna Rycharska-Tałaj

Zespół Szkół Gastronomicznych im. M. Skłodowskiej-Curie od sześciu lat uczestniczy w projekcie hospitacyjnym.
Dzięki wizytom nauczycieli stażystów z Niemiec uczniowie naszej szkoły mają kontakt z rodzimymi użytkownikami  języka niemieckiego. Natomiast nauczyciele języka niemieckiego mają świetną okazję do omówienia i porównania metod nauczania w Polsce i w Niemczech. Spotkania te służą również łamaniu stereotypów.
Dnia 7 stycznia 2015 roku gościliśmy w naszej szkole panią Barbarę WeiBhaupt nauczycielkę języka niemieckiego i religii w gimnazjum  Dientzenhofer Gymnasium w Bambergu.
Pan dyrektor Arkadiusz Maślanka opowiedział pani WeiBhaupt o funkcjonowaniu naszej szkoły, pokazał jak wyglądają lekcje technologii gastronomicznej oraz zajęcia na warsztatach.
Następnie przystąpiliśmy do lekcji. W projekcie uczestniczyły panie Barbara Borzuchowska-Stępień, Anna Rycharska-Tałaj i Marta Kowalska.  
Lekcje języka niemieckiego w klasie 3tb i 2 tb przeprowadziła pani WeiBhaupt, stosując ciekawe materiały wizualne i gry językowe. Uczniowie mieli okazje porozmawiać z obcokrajowcem, ćwiczyć wymowę i poznać nowe słownictwo.
Kolejne zajęcia języka niemieckiego w klasie 3tb przeprowadziła pani Barbara Borzuchowska-Stępień a nasz gość mógł zobaczyć jakie metody i pomoce dydaktyczne stosowane są w naszej szkole.

Po hospitacjach czekał na nas na stołówce pyszny, gorący obiad, ugotowany oczywiście przez naszych uczniów. Okazało się, że marchewka z groszkiem podana do drugiego dania, jest smakołykiem Niemców :-)
Mamy nadzieję, że uczniowie, pokonując bariery językowe, zostali zmotywowani do aktywniejszej nauki języka niemieckiego.




 

Eliminacje do V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET  
19.12.2014 przygotowała: Mariola Więciorkowska

Uczniowie z klas cukierniczych: Izabela Sudyka z kl3e oraz Rikardo Kolompar z kl.2e uczestniczyli w eliminacjach do V Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych EXPO SWEET. Ich trud i zaangażowanie w przygotowania nagrodzili organizatorzy Europejskie Zgrupowanie Interesów Gospodarczych EXPO SWEET, przesyłając dyplomy uczestnictwa oraz nagrody książkowe, które w ich imieniu  wręczył uczniom dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych - Arkadiusz Maślanka.



 

Konkurs: "Pierniki Świąteczne"  
19.12.2014 przygotowała: Mariola Więciorkowska

W dniach 09- 15.12.2014r odbywał się Szkolny Konkurs: ,,Pierniki świąteczne”. Zadanie uczestników konkursu polegało na wykazaniu się umiejętnością zdobienia różnych kształtów pierników. W konkursie uczestniczyło 19-cioro uczniów z klas:1TC,2TB,2d,2e,3TA, 3TB,4KTŻ,4KZ
Komisja konkursu, w składzie:
przewodniczący-Ilona Puczyńska               
członkowie - Mariola Więciorkowska
                   Aleksandra Brudzińska
                   Katarzyna Szarszewska
oceniła prace uczniów i wyłoniła zwycięzców w trzech kategoriach

W kategorii: ,,Bożonarodzeniowa Gwiazdka”
1miejsce       Angelika Sobieraj kl.4KTŻ
2miejsce       Marek Gromadzki kl.4KZ
ex aequo 2 miejsce Edyta Kwapisz kl.2e
3miejsce       Rikardo Kolompar kl.2e

W kategorii: ,,Choinka Świąteczna
1miejsce       Dominika Potrawka kl.3TA
2miejsce       Jacek Wołowczyk  kl.2TB
3miejsce       Paulina Perczak kl.2d
ex aequo 3 miejsce Martyna Kreft kl.2d

W kategorii: ,,Ozdobne pierniczki choinkowe”
1miejsce       Renata Olszewska kl.4KZ
2miejsce       Katarzyna Jakubowska kl.4KZ
ex aequo 2miejsce Sylwia Zawada kl.3TA
3miejsce       Sylwia Jurczyk kl.2d
ex aequo 3 miejsce Klaudia Poroszewska kl.2e  





GRATULUJEMY


 

Olimpiada Wiedzy o Żywności
04.12.2014 przygotowała: Aleksandra Brudzińska

W dniu 28 listopada 2014 roku w Zespole Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle odbył się okręgowy etap XVII Olimpiady Wiedzy o Żywności. Składał on się z dwóch części: testu pisemnego oraz części ustnej, w której wzięło udział pierwszych pięcioro uczniów części pisemnej.
Naszą szkołę w Olimpiadzie reprezentowały trzy uczennice z klasy 4 ktż: Angelika Sobieraj, Katarzyna Olszewska, Anna Jasińska. Na dwudziestu dwóch uczestników zajęły one następujące miejsca:

  • Anna Jasińska 13 miejsce z 24 punktami,

  • Katarzyna Olszewska 9 miejsce z 29 punktami,

  • Angelika Sobieraj zwyciężyła uzyskując w obu częściach 56,5 punktów.


Uczennica Angelika Sobieraj dzięki zajęciu pierwszego miejsca zakwalifikowała się do etapu Ogólnopolskiego Olimpiady, który odbędzie się w marcu 2015 roku w Poznaniu.


 

Konkurs: "Poznaj swoje prawa w pracy"  
03.12.2014 przygotowała: Mariola Więciorkowska

Uczniowie klas: 2TA, 2e, 3e wzięli udział w eliminacjach szkolnych drugiej edycji  Konkursu organizowanego przez Państwową Inspekcję Pracy: "Poznaj swoje prawa w pracy", które odbyły  się  19.11.2014r.
Celem konkursu jest lepsze przygotowanie wychowanków naszej szkoły do podjęcia pierwszej pracy oraz to, aby mogli oni lepiej i skuteczniej zadbać o egzekwowanie należnych im uprawnień pracowniczych.
Zwycięzcami etapu szkolnego konkursu: "Poznaj swoje prawa w pracy" zostali uczniowie z klasy 3e: Kamila Krysiak i Eryk Tomza, którzy będą reprezentowali naszą szkołę na etapie regionalnym - 18.12 2014r. w Katowicach.
Przygotowaniem uczniów do konkursu, oraz przeprowadzeniem etapu szkolnego zajmowały się: Mariola Więciorkowska, Elżbieta Łysik i Aleksandra Brudzińska pod przewodnictwem Dyrektora ds.
zawodowych-Elżbiety Beskiej


 

Spotkanie z teatrem
27.11.2014 przygotowała: Małgorzata Łyzińska

24 listopada br. uczniowie klas maturalnych obejrzeli w Klubie Politechnik spektakl "Żyd na beczce" (w reżyserii Marka Tracza) inspirowany książką Hanny Krall "Zdążyć przed Panem Bogiem".
Opowiadane przez Marka Edelmana
główną postać przedstawienia historie złożyły się na opis życia Żydów w warszawskim getcie. Przypomniane, bo znane z lektury, obrazy były wstrząsające i emocjonalne. Właśnie o emocje tu chodziło... Z jednej strony - odległa przeszłość (głód, upokorzenie, wołanie o godną śmierć). Z drugiej - teraźniejszość i dramatyczne pytanie: Czy jesteście pewni, że ta historia nigdy i nigdzie się nie powtórzy?! W tle fragmenty pieśni „Kadish dla Róży”. I na koniec apel do wszystkich, aby wyciągnąć wnioski z historii i nigdy nie pozostawać obojętnym wobec ludzkiej krzywdy.


 

Olimpiada Wiedzy o Żywności
26.11.2014 przygotowała: Małgorzata Mazur

W dniu 10.10.2014r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Częstochowie została przeprowadzona Olimpiada Wiedzy o Żywności - etap szkolny. Organizatorami Olimpiady były: mgr inż. Aleksandra Brudzińska, mgr inż. Iwona Lamek, mgr inż. Małgorzata Mazur, mgr inż. Iwona Smoczyńska. W olimpiadzie brało udział 14 uczniów. Do etapu okręgowego zakwalifikowały się następujące osoby: Angelika Sobieraj - kl. 4KTŻ, Katarzyna Olszewska - kl. 4KTŻ, Anna Jasińska - kl. 4KTŻ.

Etap okręgowy odbędzie się dn. 28.11.2014r.

 

Olimpiada Wiedzy Ekonomicznej
26.11.2014 przygotowała: Agnieszka Kałwak

W środę, 5 listopada 2014r. o godzinie 9:00 w naszej szkole odbyły się zawody I-go stopnia (szkolne) XXVIII Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej.
Hasło przewodnie bieżącej edycji brzmi „Polska droga do wolności gospodarczej. 25 lat transformacji”. Honorowy patronat nad XXVIII Olimpiadą objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Bronisław Komorowski.
Zawody szkolne miały charakter pisemny i składały się z trzech elementów:
- trzydziestu pytań testowych jednokrotnego wyboru (60 pkt)
- zadania z podstaw ekonomii (15 pkt)
- pytania o charakterze ogólnym nawiązującym do myśli przewodniej XXVIII OWE (25 pkt)
W szkolnym etapie olimpiady uczestniczyło 6 uczniów klas czwartych. Najlepszy wynik (69 punktów) uzyskał Tomasz Klama - uczeń klasy 4KZ.
Ogłoszenie listy osób zakwalifikowanych do zawodów II stopnia (okręgowych) XXVIII Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej wraz z wynikami nastąpi do 3 grudnia 2014 r.


 

Dzień otwarty
26.11.2014 przygotowała: Iwona Lamek

Dnia 6 listopada odbył się w naszej szkole Dzień Otwarty dla gimnazjalistów.
Odwiedziło nas 70 uczniów.
Gimnazjaliści po obejrzeniu filmu o szkole obserwowali pracę naszych uczniów na zajęciach technologii. Oglądali pokazy: sporządzania drinków, kawy latte oraz carvingu (tzn. sztuki wycinania w owocach).
Nasi kelnerzy zaprezentowali scenkę obsługi gości w języku polskim i angielskim.


 

Konkurs Głosu Gastronomika
24.11.2014 przygotowała: Katarzyna Stanek

W związku z licznymi prośbami, które dotyczyły przesunięcia terminu naszego konkursu, wyznaczamy nowy i ostateczny termin przesyłania prac do 31.12.2014 roku (decyduje data i godzina odbioru wiadomości odnotowana w komputerze).
Ogłaszamy także skład Komisji Konkursowej
- ZESPÓŁ REDAKCYJNY GAZETKI SZKOLNEJ: Angelika Ligęza, Adrianna Lizurej, Wojciech Molski oraz zaproszeni goście:dyr ZSG mgr inż. Arkadiusz Maślanka, mgr Karolina Piotrowska, mgr Katarzyna Stanek.
Informacje na temat konkursu są dostępne na stronie internetowej i w gablocie informacyjnej. Mamy nadzieję, że nasze działanie
przyniesie zamierzone efekty.
Termin ogłoszenia wyników 19.01.2015 rok.

Zespół Redakcyjny Głosu Gastronomika



 

Rajd klubu "JURA"
06.11.2014 przygotowała: Magdalena Weber


Listopad tego roku rozpoczął się wyjątkowo pięknie. Słoneczna pogoda, jesienne kolory, ale za to wiosenne temperatury sprzyjały zorganizowaniu dnia 6.11.2014 rajdu pieszego dla uczestników uczniowskiego klubu „Jura”. Trasa rajdu wynosiła ponad 20 km pieszo, na odcinku Złoty Potok Olsztyn. Słońce, ciepło, piękne krajobrazy i szeleszczące pod nogami liście zniwelowały zmęczenie w nogach i dały dużo przyjemności uczestnikom wycieczki. Chociaż Jura jest piękna o każdej porze roku, to życzymy sobie, aby taka jesień utrzymała się jak najdłużej.


 

Wycieczka do Oświęcimia i Brzezinki
03.11.2014 przygotowała: Karolina Piotrowska


W dniu 30 października b.r, odbyła się wycieczka uczniów naszej szkoły do Oświęcimia i Brzezinki. Uczniowie z przewodnikiem zwiedzali były niemiecki obóz koncentracyjny Auschwitz - Birkenau.
W wycieczce wzięło udział 47 uczniów z klas: 4 KL, 4 KB, 4 KZ, 4 TO i 3 c. Opiekunami by
ły panie: Karolina Piotrowska, Joanna Zasępa, Ewa Worwąg, Beata Hałubek.


 

Szkolny Konkurs Ortograficzny
22.10.2014 przygotowała: Małgorzata Łyzińska

W dniach 15-17 października br. nauczyciele języka polskiego zorganizowali po raz kolejny Szkolny Konkurs Ortograficzny. Wzięło w nim udział 59 osób z 16 klas. Z tekstem pt. "Ciężki piątek kucharza Grzegorza" najlepiej poradzili sobie:
1. Angelika Kulińska (4TGH)
2. Monika Wrona (3TA)
3. Daniel Błasiak (4KL)
Będą oni reprezentować Zespół Szkół Gastronomicznych w konkursach międzyszkolnych.

Gratulujemy!


 

Miasto 44 w OKF-ie
10.09.2014 przygotowała: Katarzyna Stanek

14 października uczniowie klas 1TB, 1TD, 2TA, 2TB, 2b, 4KZ wraz z wychowawcami w niecodzienny sposób świętowali Dzień Edukacji Narodowej. Uczestniczyli oni w projekcji filmu Miasto 44 (reż. Jan Komasa), który został  wyróżniony nagrodami podczas 39. edycji Festiwalu Filmowego w Gdyni w kategoriach:

  • Główna rola kobieca: Zofia Wichłacz.

  • Męski debiut aktorski: Sebastian Fabijański.

  • Dźwięk: Bartosz Putkiewicz.

  • Efekty specjalne: Vita Komrzy.

Więcej informacji na temat filmu na stronie www.miasto44.pl


 

Inauguracja sezonu klubu "JURA"
09.10.2014 przygotowała: Magdalena Weber

W czwartek 25 września uczniowski klub „Jura” zainaugurował nowy sezon turystyczny w roku szkolnym 2014/2015, organizując wycieczkę po Jurze przejście wokół Rezerwatu Sokole Góry od południowej strony (kierunek Biskupice) po stronie wschodniej do Olsztyna. Był to idealny dzień na przywitanie jesieni 2014. Słoneczna pogoda, jurajskie pejzaże i lasy dały nam porcję energii na nowy rok szkolny.



 

Konkurs Głosu Gastronomika
10.09.2014 przygotowała: Katarzyna Stanek


Regulamin konkursu na artykuł prasowy, którego tematyka dotyczy : Obrazu wojny w wybranych tekstach kultury.


 

Stypendia szkolne na rok szkolny 2014/2015
28.08.2014 przygotowała: Małgorzata Bartolewska

Uwaga !!!

Stypendia szkolne na rok szkolny 2014/2015
dla uczniów zamieszkałych na terenia miasta Częstochowy


Informujemy Państwa, że istnieje możliwość ubiegania się o pomoc materialną na rok szkolny 2014/2015 w formie stypendium szkolnego.

Warunkiem ubiegania się o stypendium szkolne jest trudna sytuacja materialna rodziny ucznia, wynikająca niskich dochodów na osobę w rodzinie. Miesięczna wysokość dochodu na osobę w rodzinie nie może przekroczyć kwoty 456,00 zł netto (brany jest pod uwagę dochód z miesiąca sierpnia 2014 r.)

Stypendium będzie wypłacane jak zawsze na podstawie przedstawionych przez Państwa faktur lub rachunków imiennych. Będzie także możliwość skorzystania z zakupów bezgotówkowych za pośrednictwem pracownika szkoły, dla osób nie dysponujących gotówką. Prosimy o dokładne zapoznanie się z załącznikami.  

Wnioski wraz z załącznikami dostępne są do pobrania na stronie internetowej szkoły oraz w sekretariacie szkoły. Wypełnione wnioski będą przyjmowane przez panią Małgorzatę Bartolewską do dnia 12.09.2014 do godziny 14.30.

Wszelkich dodatkowych informacji w przedmiotowej sprawie udzielają pracownicy Sekcji Obsługi Stypendiów, Usług i Ośrodków Wsparcia, Al. Niepodległości 20/22, IV piętro, pokój nr 18, tel. (34) 363-02-09,  

poniedziałek, środa, czwartek  w godz. 7.30 15.30
wtorek                                     w godz. 7.30 16.00
piątek                                      w godz. 7.30 15.00

Zapraszamy i zachęcamy do skorzystania z pomocy.

Załączniki do pobrania:

  • Oświadczenie dotyczące formy wypłacania świadczeń

  • Oświadczenie klienta do wniosku na stypendium szkolne
  • Oświadczenie o dochodzie w formie ryczałtu
  • Oświadczenie o dodatkowym dochodzie
  • Pouczenie stypendium i zasiłki szkolne
  • Prośba o sms
  • Wniosek o przyznanie stypendium lub zasiłku szkolnego
  • Wydatki kwalifikowane
  • Wykaz punktów handlowo-usługowych - stan na 08.2014
  • Zaświadczenie o dochodach


 

Konkurs Głosu Gastronomika
12.06.2014 przygotowała: Katarzyna Stanek

ZESPÓŁ REDAKCYJNY GAZETKI SZKOLNEJ
GŁOS GASTRONOMIKA
OGŁASZA
KONKURS NA NAJCIEKAWSZY ARTYKUŁ PRASOWY


Termin konkursu - 01.09.2014r. - 17.10.2014r.

Przedmiot konkursu
- artykuł prasowy, którego tematyka dotyczy : Obrazu wojny w wybranych tekstach kultury


Adresatem konkursu są uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Marii Skłodowskiej - Curie. (Mogą w nim wziąć także udział członkowie zespołu redakcyjnego. Uczestnictwo w konkursie wyklucza ich pracę w Komisji Konkursowej).


Szczegółowy regulamin konkursu zostanie umieszczony na naszej stronie internetowej w ostatnim tygodniu sierpnia.


Najlepsze artykuły opublikujemy w wydaniu specjalnym gazetki szkolnej. Autorzy otrzymają nagrody rzeczowe.


Zapraszamy do udziału i życzymy twórczych wakacji.

                                                                            Zespół Redakcyjny
                                                                           Głosu Gastronomika


 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego